Insändare: Framtidens boende

Insändare
PUBLICERAD:
Framtidens arkitektur kan bli ett friskt inslag i gatumiljön.
Foto: Alf Folmer
Fönster har alltid varit en viktig del av bostaden. Dels för att släppa in ljus i rummet och kunna se om det händer något utanför. Det första bonden gjorde på morgonen var att titta på vädret. Glas var dyrt, därför blev fönstren små. Under tiden blev fönstren större. På 1930-talet kom perspektivfönstren.

Idag har glaset gjort en revolution inom modern arkitektur med nya sätt leva och bo. Här ett förslag till bostadshus i glas för Sunne:

Bygg ett hyreshus i glas på gamla Hotell Nilsson-tomten. Byggnaden kan bli ett monumentalt inslag vid Storgatan, granne med det gamla. Med två tidsepoker, då och nu, berikar gatubilden.

God arkitektur betyder byggnadskonst. Det skall vara maximalt funktionellt och samtidig visa något av utveckling, framtiden. Slutresultatet skall vara ett konstverk, något att se på och njuta av. Då är det god arkitektur.

Jag kommer ihåg en gammal östämting på Allégården som hela dagarna satt vid fönstret med kikare och tittade på allt liv ute på gatan. Det berikade hans enformiga liv. Han hade mycket att berätta.

I detta förslag för framtidens boende med det nya fasadmaterialet isolerglas från golv till tak skapas ett nytt sätt att bo.

Man kan sitta inne i vardagsrummet och samtidigt vara utanför. Man har panoramautsikt av utemiljön. Från Nilssonkristallen har man utsikt över Storgatan och Sunne. Går man fram till fönstret kan man se de som går på gatan.

Från andra sidan av byggnaden har man utsikt över Nilsson-parken nedanför och Frykensundet med bryggan och båtarna.

Att se livet utanför berikar boendet. Det är som att sitta på parkett och se ”Livets teater”. Nere på gatan man se många bekanta. Borta i parken sitter en från jobbet och flörtar med en tjej. Med kikare kan man se vem som går ut och in på biblioteket eller Sparbanken. Synd man inte kan se systemet. När det är högtidsdagar är det mycket att se. Alla bilar med studenter eller Mârten.

Från andra sidan av byggnaden har man utsikt över Nilsson-parken nedanför och Frykensundet med bryggan och båtarna. I parken samlas mycket folk.

Här är många aktiviteter och det börjar bli spännande.

Allt kan hända i Nilsson-parken eller inne i Sunne. Plötsligt säger någon ”Titta där” och pekar ner på Storgatan. Nu händer något dramatiskt. Ingen bryr sig om det som visas på TV:n.

Alf Folmer, arkitekt SAR/MSA

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.