Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vi vill också vara med

Publicerad:
Allaktivitetshuset i tidigare Åmbergsskolan, som bland annat fått med beröm godkänt som vaccinationslokal, hör till det som bör lyftas fram i Sunne, påpekar Bo Thulin.
Allaktivitetshuset i tidigare Åmbergsskolan, som bland annat fått med beröm godkänt som vaccinationslokal, hör till det som bör lyftas fram i Sunne, påpekar Bo Thulin. Foto: Karina Johansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det var mycket trevlig läsning om allt som är på gång i Sunne. Jag är övertygad om att dessa framgångar bara är början. Dessutom har väl förutsättningarna sällan varit så goda som nu när Sunne leds av tre unga stiliga lejoninnor.

Det som gjorde mig som man säger i Skåne ”litta lissen” var att ni totalt glömde bort ett alldeles utmärkt projekt, nämligen Allaktivitetshuset. En projekt som kom till stånd genom att tidigare ordföranden i PRO, Sally Särnblad, var uppmärksam och informerade våra pensionärsorganisationer om att Åmbergsskolan skulle rivas.

Vi bildade en projektgrupp och fick möjligheten att förvandla skolan till ett Allaktivitetshus. Detta har gjorts med besked och genom stora insatser av många föreningar har skolan genomgått en stor förvandling. Pengar har sökts så det finns ett välutrustat kök, nya möbler i matsalen, upprustade slöjdsalar, storbilds TV, på utsidan finns en nyanlagd boulebana. En liten ”amfiteater” med fara att falla ned i har förvandlats till ett fint dansgolv och mycket mer. Vi ligger i startgroparna att starta utbildning i den ”digitala världen”. Detta har blivit möjligt genom en ansökan till Leader som beviljat pengar för inköp av datorer att hålla utbildningar på. Vidare har Islamska vänföreningen lokaler här med de möjligheter till integration som då erbjudes. Sunne Kraftsport har etablerat sig och med detta har många pensionärer blivit ”skrotlyftare” på äldre dagar.Detta gör att Sunne begåvats med kraftgubbar och kraftkärringar så bäva månde oärliga personer.

Det finns redan idag väldigt många frivilliga insatser gjorda och många fler väntar på att göras för att hålla Sunnes flagga högt. Vid fjolårets influensavaccinering utfördes den här på ett coronasäkert sätt.

Vi visade också upp lokalerna för Värmlands vaccinsamordnare inför coronavaccineringen. Hans omdöme var att detta var något av det bästa han hade sett som vaccineringslokaler. Därför blir coronavaccineringen på Allaktivitetshuset.

Allt detta står i stor kontrast till det rivningsbeslut som förelåg. Satsningen har blivit så lyckad som vi förutsåg när Allaktivitetshuset bildades. Till skillnad mot om rivningsbeslutet legat kvar och skolan hade både förfallit och dragit dryga kostnader. Vi låter också mer än gärna Sunnebor hyra lokalerna för olika evenemang.

Pandemin har med stor tydlighet visat att pensionärer har varit en nedprioriterad grupp och här kan inget parti gå fritt. Nedprioriteringen har skett under så lång tid att båda blocken haft möjligheter att göra förändringar men varit totalt ointresserade. Det är därför många äldre som fått betala ett väldigt högt pris, nämligen sitt liv, under pandemin. Väldigt viktigt när Sunne går vidare i sin framgångssträvan är att även vi äldre räknas med.

Vi vill, kan och skall vara med till kyrkklockans sista klang tonat ut för oss.

Bo Thulin, ordf SPF Fryksdalen

Artikeltaggar

AllaktivitetshusetBo ThulinInsändareLeaderPROSunneSunne Kraftsport