Hoppa till huvudinnehållet

Mai Hedin fyller 100 år

Publicerad:
Maj Hedin fyller 100 år. Foto: Privat

Mai Hedin föddes i Askersby i Sunne. Efter realexamen arbetade hon som kontorist hos Ramströms tryckeri, Sunneortens mejeriförening samt Sundsviks såg.

Vid giftermål flyttade hon med maken Bror Hedin först till Bergskog, sedan till Mårbacka och sedan till kyrkans arrendegård i Sunne. Efter makens död 1953 försörjde hon sig och sina två barn som ung änka åter genom kontorsanställning. (Efterlevandepension fanns inte på den tiden.)

Mai har hela sitt liv varit intresserad av historia, särskilt lokalhistoria. Hon var bland annat aktiv i styrelsen för Sunne hembygdsförening under många år. Vid 60 års ålder tog hon delpension från sitt arbete på lokala skattemyndigheten och började studera etnologi. Hon har dokumenterat sin hemby, Askersby i tre volymer. På senare tid har hon forskat om och dokumenterat området kring Sunne kyrka och Torvnäsområdet, vilket resulterade i boken ”Allt har sin tid.”

Mais vetgirighet har följt henne långt upp i åren. Hon följer fortfarande nyhetssändningar noga. Många av böckerna i hennes bokhylla är fyllda med tidningsurklipp, där hon kan jämföra historia med nutida händelser. På frågan om hon tycker tiden går långsamt har hon svarat. ”Vadå, långsamt? Nej aldrig så länge jag har något att läsa.”

Tyvärr har det senaste året med pandemirestriktioner påverkat henne. Hundraårsdagen firas stillsamt med familjen.

Artikeltaggar

FödelsedagarSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.