Hoppa till huvudinnehållet

Genmäle: Skyll inte på oppositionen

Publicerad:
Björn Gillberg (Hela Sunne) håller C+S ansvariga för det han menar är ett kommunalt kaos.
Björn Gillberg (Hela Sunne) håller C+S ansvariga för det han menar är ett kommunalt kaos. Foto: Pia Holmström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Visst är vi politiker ytterst ansvariga för kommunens ekonomi. Men undertecknad liksom hela övriga oppositionen, det vill säga HS, L, M, MP, SD och V, har inget ansvar för följderna av de beslut som Centern och Socialdemokraterna gång på gång driver igenom med en rösts övervikt i allmänna utskottet, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Den nuvarande oppositionen har sedan 2018 bland annat röstat nej till Centerns och Socialdemokraternas budgetar och lagt egna förslag som majoriteten (C+S) röstat nej till.

Vi ser nu följderna av Centerns och Socialdemokraternas majoritetsstyre. Individstöds budget för 2020 har överskridits med 15,4 miljoner kronor. Detta trots extra tillskott under 2020. De välavlönade kommunalråden Kristina Lundberg (C) och Linda Johansson (S) slår sig nu för bröstet och hävdar att de minsann tagit sitt ansvar genom ”ett tydligt direktiv till kommunchefen: individstöd måste få balans i sin budget”. Påståendet är komiskt. Det är en självklarhet för berörda chefer att budgeten skall hållas. Kommunalrådens uppgift är att i handling och inte med ord se till att budgeten hålls.

Redan i februari 2020 var det uppenbart, att kostnaderna skenade inom individstöd. Prognoser, som därefter månatligen levererades, visade att situationen hela tiden försämrade. I november 2020 uppgavs att prognosen pekade på ett budgetöverskridande på 11,8 miljoner kronor. I januari i år uppgavs underskottet till 15,9 miljoner kronor. Kommunalråden Lundberg och Johansson har uppenbarligen misslyckats och försöker nu skylla misslyckandet på oppositionen, vars ståndpunkter och förslag man systematiskt negligerat. Uppenbarligen föreligger, som Hela Sunne länge påpekat, brister i bland annat ekonomi- och redovisningssystemen, som bland annat ligger till grund för de felaktiga ekonomiska prognoserna.

I Sunne kommun har det rått kaos under det gångna året. Fyra rektorer har sagt upp sig. C+S har sparkat kommunchefen Dybeck, innan han blev varm i kläderna. Därefter lämnade Gunilla Ingemyr (C) abrupt posten som kommunalråd. Dessutom provocerade C+S sedan bostadsbolagets kompetente vd att säga upp sig. Lägg till detta det stora budgetöverskridandet inom individstöd. C+S, med sina kommunalråd Lundberg och Johansson, bär det fulla ansvaret för detta kaos. Skyll inte på oss i oppositionen.

Björn O. Gillberg, Hela Sunne

Artikeltaggar

Björn GillbergGunilla IngemyrInsändareKristina LundbergLinda JohanssonSunne