Hoppa till huvudinnehållet

Polisen: Ansök om pass i tid

Publicerad:
Reporter Sara Fallberg Omar
Sara Fallberg Omar
sara.fallberg.omar@nwt.se
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vet du om ditt pass är giltigt fortfarande?

Utan den vanliga planeringen av utlandsresan kan passet lätt glömmas bort. Nu går polismyndigheten ut och påminner om att det kan vara bra att ansöka om pass i god tid – innan restriktionerna för resor lättar.

Allt färre ansökte om nytt pass eller nationellt id-kort under 2020. Polismyndigheten beräknar att det finns över en halv miljon utgångna resehandlingar nationellt, där personer inte ansökt om att förnya dessa.

Den 14 mars 2020 beslutade utrikesdepartementet att avråda från icke nödvändiga resor till alla länder på grund av coronapandemin. Den 30 juni 2020 undantogs vissa länder från avrådan.

Polisen skriver att resebyråer ser en ökning av bokningar och att även polismyndigheten kan se en långsam ökning av ansökningar om pass. För att minska trycket under högsäsongen och för att se till att få dina handlingar i tid uppmanar nu polisen alla att man ansöker om pass tidigt.

För information om hur du ansöker om pass se polisen.se.

Artikeltaggar

Resor

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.