Lättade restriktioner – barn får träna igen

Sport
PUBLICERAD:
Barn ska nu få börja träna igen, enligt regeringen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Finnebråth
Regeringen går idrotten till mötes och ger barn och unga möjlighet att få börja träna igen.
– Det är viktigt att både verksamhet inomhus och utomhus hålls öppen för barn, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Vid en pressträff på morgonen berättade regeringen om både förlängda restriktioner och lättnader som framför allt rör barn och unga.

"Det är med lättat hjärta jag kan säga till våra hundratusentals ideella ledare att det är dags att samla träningsgrupper och lag för att ge glädje, gemenskap och idrottsträning igen", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Före jul stoppades all idrottsverksamhet då regeringen beslutade att alla idrottshallar i statlig eller kommunal regi skulle stängas. En del kommuner gick steget längre och stängde ner även utomhusarenor.

Fick kritik

Beslutet har kritiserats och så sent som i går vädjade fem stora idrottsförbund, i ett öppet brev till regeringen, att inomhusidrott för barn skulle öppnas.

Regeringen lyssnade och beslutar nu att barn födda 2005 och senare ska få börja med sina fritidsaktiviteter, som idrott, igen.

Det är viktigt att både verksamhet inomhus och utomhus hålls öppen för barn, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på regeringens presskonferens.

Offentliga aktörer bör återuppta verksamhet för barn och unga om verksamheterna kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

Äldre kan träna utomhus

Motivet är att det är viktigt för barnens hälsa att kunna röra på sig och ha aktiviteter.

Kommunala idrottsanläggningar ska fortsatt hållas stängda för aktiviteter för äldre ungdomar och vuxna till och med den 7 februari. Men Lind säger att även äldre ungdomar ska kunna idrotta, dock inte i stora grupper.

Om det är möjligt ska det ske utomhus och i enlighet med föreskrifter och allmänna råd, säger hon.

Björn Eriksson säger att idrotten får ta små steg i takt med att läget i smittspridningen och läget i samhället förbättras.

"Jag hoppas att vi snart kan få större möjligheter att samla äldre ungdomar och vuxna igen", säger han.

TT

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.