Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Apropå nedläggningen av Kolsnäs motionscenter

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Man borde ta bort en halv kommunalrådstjänst i stället för att lägga ned Kolsnäs motionscentrum, tycker sign. De som tränar och trivs på Kolsnäs motionscenter.
Man borde ta bort en halv kommunalrådstjänst i stället för att lägga ned Kolsnäs motionscentrum, tycker sign. De som tränar och trivs på Kolsnäs motionscenter. Foto: Bengt Krönström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tänk vad enkelt det är att spara inom kommunens verksamhet. Vi lägger ned Kolsnäs motionscenter så sparar vi in en halv miljon kronor så har vi råd att behålla det halva kommunalrådet på toppen i stället. De som håller till på motionscentret är det inte så noga med, de kan ju åka till något annat ställe.

Att man slår undan tillfället för många, framförallt lite äldre som tränar och trivs på Kolsnäs har ingen betydelse i sammanhanget. På Kolsnäs finns ju möjligheter att gå en promenad i fin terräng och spår och eller att träna i ett lagom stort gym med lämpliga maskiner. Dessutom kan man efter träningen ta en fika i goda vänners lag. Många besöker också Kolsnäs bara för att bada bastu och för att träffas. Vad är det man kallar detta? Är det inte friskvård detta kallas? Vilken betydelse detta har för den psykiska hälsan kan inte nog understrykas. Och, observera, vi betalar för oss så det är ju inte helt gratis om nu någon till äventyrs trodde det.

Dessutom så skapar denna verksamhet några arbetstillfällen som ger människor, som annars kanske varit arbetslösa, ett meningsfullt arbete.

Detta vill kommunen med ett penndrag radera istället för att börja tänka på om det inte vore bättre för befolkningen i stort att stryka bort den halva kommunalrådsbefattningen som kom till vid det senaste valet bara för att tillfredsställa en viss falang. I en kommun av Sunnes storlek måste det ju vara fullt tillräckligt med ett kommunalråd. Använd våra skattepengar på ett vettigt sätt kan man ju kräva. Men det är ju som vanligt att det är lättast att göra besparingar på de sämst ställda. Är inte kommunen skyldig att bedriva friskvård för hela sin befolkning, även de äldre? Det ger ju bevisligen besparingar inom sjukvården på längre sikt då befolkningen håller sig friskare och sundare.

Vill man spara pengar borde man, om man har något sinne för vettig ekonomi, börja med att ta bort det extra kommunalråd som kostar cirka en halv miljon kronor per år. Politiska eftergifter skall inte och får inte gå ut över annan betydelsefull verksamhet. Nej, tänk om och gör rätt. Det skulle med största sannolikhet gå att spara mycket mera pengar om man började rationalisera från toppen istället.

Satsa i stället mera på friskvården än på onödiga politiska platser.

De som tränar och trivs på Kolsnäs motionscenter

Artikeltaggar

InsändareKolsnäs motionscentrumSunneSunne kommun