Hoppa till huvudinnehållet

Norge kortar karantänstid för inresande

Publicerad:
Norges statsminister Erna Solberg (H). Arkivbild.
Norges statsminister Erna Solberg (H). Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Norges regering beslutar att förkorta tiden som inresande måste sitta i karantän, från tio till sju dagar.

Samtidigt manar statsminister Erna Solberg sina landsmän att fortsatt undvika utlandsresor.

De allra flesta som reser till Norge har varit tvungna att sitta i tio dagars karantän efter ankomst.

Men från och med på tisdag räcker det med en vecka i isolering. För att karantänstiden ska förkortas krävs dock att resenären testar sig för covid-19 vid två tillfällen efter ankomst och att båda testen visar negativt.

"Möjligheten att förkorta inresekarantänen vid testning är inte en rättighet för den enskilda och är beroende av att den aktuella kommunen eller privata aktörer har kapacitet att genomföra testerna, eller att arbetsgivaren står för testerna", skriver Helse- og omsorgsdepartementet i ett uttalande enligt NRK.

De nya reglerna gäller dock inte inresande från Storbritannien.

"Normal sommar"

Tidigare i december rapporterades om hur karantänsreglerna skapat problem vid Oslos internationella flygplats Gardermoen med bland annat överfulla hotell.

Vad gäller resor från Norge till utlandet så uppmanas norrmännen att fortsatt hålla sig på hemmaplan.

– Jag tror att vi kan räkna med en ganska normal sommar. Påsken tror jag vi måste räkna med att tillbringa härhemma i Norge. Jag tror inte att vi har kommit så långt då att vi alla har vaccinerat oss, säger statsminister Erna Solberg (Høyre) till norska TV 2.

I Norge, liksom i stora delar av övriga Europa, drog vaccineringen i gång på söndagen.

"Slappna inte av"

Den norska statsministern säger också att hon inte tror att Norges grannländer kommer att ha ett smittläge som gör det möjligt för norrmän att resa på utlandssemester påsken 2021, som infaller de första dagarna i april.

– Det allra viktigaste nu är att inte slappna av de närmaste månaderna. Vi ska inte få en ny smittopp, säger Solberg.

Enligt den norska folkhälsomyndigheten Folkehelseinstituttet och Johns Hopkins-universitetet har 421 personer i Norge avlidit med covid-19. Omkring 45 000 har konstaterats smittade.

Artikeltaggar

CoronavirusetErna SolbergInrikes/utrikesNorge

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.