Hoppa till huvudinnehållet

Positivt regeringssvar för Sunneföretag

Publicerad:
Inrikesminister Mikael Damberg har gett företaget Werma AB i Sunne nytt hopp när det gäller utvecklingen av en innovation för effektivare skogsbrandsbekämpning.
Inrikesminister Mikael Damberg har gett företaget Werma AB i Sunne nytt hopp när det gäller utvecklingen av en innovation för effektivare skogsbrandsbekämpning. Foto: Amir Nabizadeh/TT

För en tid sedan besökte riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) företaget Werma AB i Sunne. Ett konkret resultat av det blev en fråga ställd till inrikesminister Mikael Damberg, som nu har svarat.

– Otroligt uppmuntrande med ett så långt och positivt svar, säger Marcus Bergsjö, vd för Werma AB.

När han var hos Werma AB fick Lars Mejern Larsson höra om företagets svårigheter kring projektet "The Elephant”, som är ett nytt sätt att släcka skogsbränder. Systemet bygger på att stora vattentankar kan tömmas från militärflygplan. Men Werma har upplevt att ärendet "fastnat" mellan myndigheterna MSB och försvarsmakten. Det här fick riksdagsledamoten att tänka till.

– Ja, jag funderade ett tag på hur den här frågan skulle kunna tas vidare på bästa sätt, och kom fram att det var lämpligt att ställa en direkt fråga till Damberg, säger Larsson.

Frågan som ministern fick var om han avser att ta några initiativ för att bättre nyttja Sveriges resurser genom bättre samordning mellan myndigheterna och tillvarata utvecklingsprojekt likt ”The Elephant”, för att ytterligare effektivisera den nationella skogsbrandsläckningsförmågan.

Så här skrev Mikael Damberg bland annat i sitt svar:

"Staten ska kunna stödja kommunerna på olika sätt vid omfattande räddningsinsatser. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska exempelvis ha förmåga att bistå med förstärkningsresurser. Myndigheten analyserar löpande, i nära samverkan med kommunerna och andra berörda aktörer, behov av och tillgång till förstärkningsresurser för brandsläckning från luften. Inom ramen för detta har MSB väl etablerade kontakter med nationella och internationella företag som är verksamma inom området, till exempel Werma AB som utvecklat ”The Elephant”. För att stärka statens förmåga inom området har MSB tillförts 65 miljoner kronor 2019 och 15 miljoner kronor årligen från 2020. Myndigheten har därför kunnat förbättra sina möjligheter att bistå med exempelvis materiel för skogsbrandsläckning samt helikoptrar och skopande plan för brandsläckning.

Riksdagen har i oktober i år beslutat propositionen En effektivare kommunal räddningstjänst. Lagändringarna syftar i grunden till att kommunerna i samverkan ska kunna genomföra snabba och effektiva räddningsinsatser. Bland annat ställs krav på att samtliga kommuner ska ha en ständig funktion för övergripande ledning av räddningstjänstverksamheten och att MSB i vissa fall ska få prioritera och fördela tillgängliga förstärkningsresurser vid räddningsinsatser. Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2021.

Regeringen har således vidtagit flera åtgärder för att stärka statens förmåga att stödja kommunerna vid omfattande räddningsinsatser. Regeringen kommer att noga följa utvecklingen av Sveriges samlade räddningstjänstförmåga vid omfattande bränder och andra olyckor och kommer vid behov att vidta förändringar på området."

Fryksdalsbygden var med när riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S), till vänster,  besökte Werma AB och vd:n Marcus Bergsjö.
Fryksdalsbygden var med när riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S), till vänster, besökte Werma AB och vd:n Marcus Bergsjö. Foto: Dan Enwall

Lars Mejern Larsson är mycket nöjd med svaret.

– Jag tolkar det som att det finns mycket goda möjligheter att Sverige satsar på "elefanter" vid skogsbrandsbekämpning i framtiden. Så jag hoppas att Werma ser möjligheterna i svaret.

Det här bekräftas av vd:n Marcus Bergsjö.

– Jag är otroligt uppmuntrad över att inrikesministern gav ett så långt svar och tydligt aviserade att regeringen har bevakning på att Sveriges resurser utnyttjas på bästa möjliga sätt. Och jag tycker att det är läckert att det demografiska systemet fungerar. Här sitter man i Sunne, pratar med en lokal riksdagsman och så är det uppe på regeringsnivå.

Bergsjö betonar att mycket hårt arbete återstår.

– Men att det kommer ett långt positivt svar uppskattar jag enormt mycket. Det ger oss energi, för nu kan vi hänvisa till att Damberg haft den här frågan på sitt bord. Nu kan vi gå in med ny kraft och diskutera med berörda parter, säger han.

Artikeltaggar

Lars Mejern LarssonMarcus BergsjöMikael DambergMSBNyheterRiksdagenSunneWerma AB

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.