Hoppa till huvudinnehållet

Här är taxorna för hushållen högst och lägst

Publicerad:
Avgifterna är dyrast i Årjäng och billigast i Karlstad.
Avgifterna är dyrast i Årjäng och billigast i Karlstad. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Årjäng har de högsta totala kostnaderna för uppvärmning, el, avfall, vatten och avlopp (VA) i Värmlands län medan Karlstad har lägst.

Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Totalt har kostnaderna i länet sjunkit något jämfört med 2019.

– Det är positivt för konsumenterna att de totala kostnaderna minskar. Fortfarande är det dock stora skillnader mellan kommunerna, det skiljer 493 kronor per månad och lägenhet mellan den dyraste och den billigaste kommunen i Värmlands län, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Att skillnaderna är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än vad det är i kundtäta orter.

Priserna för VA och avfall ökar betydligt mer än konsumentprisindex, KPI. VA-priserna ökar med 2,2 procent och spridningen mellan kommunerna är fortsatt mycket stor. I några kommuner betalar invånarna dubbelt så mycket för VA som i kommunen med lägst taxa. Även avfallspriserna ökar kraftigt med 4,1 procent. För fjärrvärme ökar priserna med 0,9 procent i genomsnitt.

– Avfallspriserna ökar mest i år i Värmlands län. Fyra kommuner höjer priserna mer än 13 procent. Det är en kännbar höjning för de boende, säger Hans Dahlin.

I tabellen rangordnas kommunerna i Värmlands län utifrån de sammanlagda kostnaderna per månad och lägenhet för 2020. Alla uppgifter är inklusive moms.

Artikeltaggar

EkonomiKarlstadÅrjäng

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.