Hoppa till huvudinnehållet

Ny turbulens inom SFAB: "Känns som man försöker sparka Svensson två gånger"

Publicerad:
Det har rått stora meningsskiljaktigheter inom Sunne fastighets AB:s styrelse kring avgångne vd:n Anders Svenssons fortsatta roll i bolaget.
Det har rått stora meningsskiljaktigheter inom Sunne fastighets AB:s styrelse kring avgångne vd:n Anders Svenssons fortsatta roll i bolaget. Foto: Dan Enwall

Turbulensen i Sunne fastighets AB är inte över. Nu får nye styrelseordföranden Freddy Kjellström (C) skarp kritik för att han velat ha bort avgångne vd:n Anders Svensson ur verksamheten helt och hållet.

– Man kan inte göra så. Vi måste följa de spelregler som finns, säger styrelseledamoten Henrik Lagerlöf, partiet Hela Sunne till Fryksdalsbygden.

Bakgrunden är i korthet att Sunne fastighets AB:s vd Anders Svensson sade upp sig från sin tjänst den 22 september. Som skäl uppgav Svensson dels att han ville gå i tidig pension, dels att han upplevde att ägarrepresentanten och då nyblivna kommunalrådet Kristina Lundberg (C) riktat misstroende mot både honom och bolaget. Svensson ersattes som vd av bolagets fastighetschef Perra Hermansson som tillträdde den 9 oktober.

– Det är Perra som sköter det operativa arbetet, men i avsaknad av fastighetschef har en del projekt blivit lidande så vi kom fram till, tillsammans med Perra, att Anders skulle stanna kvar i en roll där han sköter våra projekt. Det tycker vi har funkat alldeles utmärkt och den biten har vi inte tyckt att det finns anledning att ifrågasätta, säger Henrik Lagerlöf.

Men det tycker styrelseordföranden Freddy Kjellström, som nyligen efterträdde kommunalrådet Tobias Eriksson (S) på posten.

– Min uppfattning är den att Anders Svensson själv har sagt upp sig som vd och har varit tydlig med att han varit missnöjd med många omständigheter kring både bolaget och kommunen. När man slutar på ett sådant sätt tycker jag att det rimliga är att man blir arbetsbefriad med lön uppsägningstiden ut. Det är kutym i de här sammanhangen. Dessutom blir det ju svårt att vara kvar som projektledare om man har kommunikativa problem med den operativa förvaltningsledningen på kommunen. Den samlade bedömningen leder ju då till att vi då naturligtvis inte ska tvinga honom att vara kvar i bolaget. Men han har ju redan sagt upp sig så det här handlar inte om något brott mot något tidigare beslut. Det här är ingen stor sak för mig, säger han.

Det som fått Henrik Lagerlöf att reagera extra starkt är att Kjellström vänt sig direkt till vd:n Perra Hermansson med sina tankar om att "få bort" Anders Svensson.

– Det accepterade inte jag utan när jag fick kännedom om detta ville jag snabbt ha ett styrelsemöte där vi förtydligade gränsdragningen. Det som har skett nu känns som att man försöker sparka Svensson två gånger, säger Henrik Lagerlöf.

"När man slutar på ett sådant sätt som Anders Svensson gjort tycker jag att det rimliga är att man blir arbetsbefriad med lön uppsägningstiden ut. Det är kutym i de här sammanhangen", säger Freddy Kjellström, nytillträdd styrelseordförande i Sunne fastighets AB.
"När man slutar på ett sådant sätt som Anders Svensson gjort tycker jag att det rimliga är att man blir arbetsbefriad med lön uppsägningstiden ut. Det är kutym i de här sammanhangen", säger Freddy Kjellström, nytillträdd styrelseordförande i Sunne fastighets AB. Foto: Åsa Eneljung

Så här säger Freddy Kjellström om kritiken.

– Jag pratade med styrelsen om det här först, på ett informellt möte förra veckan. Sedan hade jag ett enskilt samtal med vd Perra Hermansson.

Det enskilda samtalet ledde alltså till att Henrik Lagerlöf begärde ett extra styrelsemöte på måndagen, efter vilket Svensson fortfarande är kvar i bolaget. Freddy Kjellström anser dock inte att styrelsen "korrigerat" honom.

– Nej, vi diskuterade saken och landade i en överenskommelse om hur det här ska hanteras framgent.

Vilken innebär att Anders Svensson stannar, men att hans roll modifieras något.

– En tillbakadragen roll under en övergångsperiod tills det finns en annan lösning på plats, så kan vi väl säga. Han kommer inte att ha någon operativ kontakt med kommunen eller verksamhetschefer där eftersom det förtroendekapitalet anses vara förbrukat, säger Freddy Kjellström.

Så här säger Henrik Lagerlöf om överenskommelsen och Svenssons betydelse och fortsatta roll i bolaget.

– Anders har skött sitt arbete utomordentligt. Sedan har det varit olyckligt att det har blivit den här låsningen i kommunen. Han kliver nu självmant lite åt sidan och kommer att fortsätta jobba med stora projekt men på sikt kommer vd att kunna starta en process och söka en fastighetschef. Men nu är vi inte lika sårbara, utan har möjlighet att jobba med saker som vi behöver ta tag i och vi vet att projekten fortskrider utan stopp, säger han och betonar också att han inte känner att den här händelsen ändrar bilden av att Sunne fastighets AB är på rätt väg.

– Freddy Kjellström har bra tankar om hur vi ska driva verksamheten framåt och problemen kring till exempel städavtal och hyror är på väg mot en lösning. Men ska vi få riktig ordning och reda i bolaget så måste vi hålla på de ägardirektiv och den bolagsordning vi har och följa våra riktlinjer och regler. Styrelsen sköter styrelsearbetet, vd sköter det operativa. Ska vi ta ett beslut, då fattas de i styrelsen; man tar inte det som enskild ledamot, avslutar Henrik Lagerlöf.

Fotnot: Marcus Bergsjö (M) har avsagt sig sin styrelseplats i Sunne fastighets AB med hänvisning till att arbetet som vd i Werma AB tar mycket av hans tid i anspråk. Bo Eråker (M) ersätter.

Artikeltaggar

Anders SvenssonFreddy KjellströmHenrik LagerlöfNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.