Företag och enskilda näringsidkare kan räkna med mer stöd för minskad omsättning. Regeringen och samarbetspartierna vill förlänga stöden i tre månader. Ett besked om stöd för att korttidspermittera anställda även nästa år väntas också.
– Ett jättevälkommet besked. Jag har besökt många företagare och vet att läget blivit oerhört kritiskt för flera under pandemin, säger den värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).
Larsson har under pandemin haft större möjlighet än annars att vara ute och prata med bland annat företagare och den har han utnyttjat.
– Jag ser det som ett väldigt stort privilegium att få åka ut till företag och verksamheter och jag är väldigt glad över att de vänder sig till mig.
Och hans engagemang för de som drabbats av pandemins följder är stort.
– Korttidspermitteringen och omställningsstödet vet jag är efterlängtade åtgärder. Och det är jätteviktigt att själva beskeden kommer. Många företag trycker på att ovissheten är det allra värsta. Sedan tror jag att det krävs ännu mer för vissa branscher som till exempel besöksnäringen och alla som jobbar med resor och events i olika former. De är extra hårt drabbade. Där tror jag kanske att det måste till någon form av stöd utöver sådana här åtgärder, säger Lars Mejern Larsson som berättar han nästan "drunknar" i mejl och brev från oroliga företagare.
– Nu är vi vid en punkt där vi börjar se konkurser och där företagarna känner att de måste säga upp anställda. Folk har tagit av sina besparingar, men någonstans når man ju en gräns, säger Lars Mejern Larsson.
Den värmländske riksdagsledamoten har också sett mycket positivt under sina möten med olika verksamheter i länet.
– Jag har insett vilken innovationskraft som finns bland våra värmländska företag och även bland enskilda värmlänningar. Det ser man när man är ute och träffar folk. Och det är ju väldigt roligt och upplyftande med sådant nu när så mycket annat är tungt.
Bland annat var Larsson för en tid sedan inbjuden till Werma AB i Sunne som pratade om sina bekymmer kring en egen innovation för brandbekämpning från luften, en så kallad "elefant".
Det här fick Lars Mejern Larsson att skriva en fråga till inrikesminister Mikael Damberg. Efter att beskrivit Werma AB och innovationen avslutar han sin fråga med:
"Sverige är i dag bättre rustat men kanske kan bli ännu effektivare för kommande skogsbränder. Vad gäller Wermas utvecklingsprojekt är det myndigheterna Försvarsmakten och MSB som blir berörda. Kommunikation, samordning och ledning inbördes berörda myndigheter är en viktig faktor för vår framtida hantering av eventuella omfattande skogsbränder.
Med anledning av detta vill jag fråga om inrikesministern avser ta några initiativ för att bättre nyttja våra resurser genom bättre samordning mellan våra myndigheter och tillvarata utvecklingsprojekt likt den ovan beskrivna, för att ytterligare effektivisera den nationella skogsbrandsläckningsförmågan."
– Jag ser vikten av samordning. Det handlar om att nyttja våra resurser på bästa sätt. Det här är definitivt angeläget att titta på, säger Lars Mejern Larsson.