Hoppa till huvudinnehållet

Allaktivitetshuset: "Tungt, men vi tänker fortsätta"

Publicerad:
Under torsdagen krattades det löv och utfördes en del annat underhållsarbete vid Åmbergsskolan. Bo Thulin, James Montgomery, Stefan Blomqvist och Karl-Axel Mattsson hjälptes åt.
Under torsdagen krattades det löv och utfördes en del annat underhållsarbete vid Åmbergsskolan. Bo Thulin, James Montgomery, Stefan Blomqvist och Karl-Axel Mattsson hjälptes åt. Foto: Karina Johansson

I början av året fanns stora planer för Allaktivitetshuset i Åmbergsskolan. Sedan kom corona, och raserade det mesta.

– Det var inte alls roligt. Men vi tänker fortsätta. Det är givet, berättar James Montgomery.

I februari 2018 tog Sunne kommun beslut om att riva Åmbergsskolan efter att den stått tom på elever i drygt ett år. Det fick pensionärsföreningarna i Sunne att reagera. De gick samman och började smida planer för en verksamhet för dem själva och andra föreningar. I september förra året var det äntligen dags att inviga nya Allaktivitetshuset och lyckan var förstås stor. Speciellt för många pensionärer som skulle få en plats att gå till för att ägna sig åt sin hobby eller bara fika och umgås med andra.

Hela vintern pågick uppbyggnadsarbetet. Bland annat flyttade Sunne kraftsport och Islamska kulturföreningen in, och drog igång sina respektive verksamheter. Samtidigt arbetade pensionärsföreningarna hårt för att skapa kurser och liknande som skulle passa så många av deras medlemmar som möjligt.

Det jobbades också med projektet Ensam hemma, där man fick 450 000 kronor i bidrag från Socialstyrelsen med syftet att minska ensamheten bland äldre. Man investerade i nya möbler i matsalen, köpte storbildsteve och drog in fiber. Dessutom satsade man på bättre maskiner och utrustning i slöjdsalen.

Sedan kom corona i mars och då tog det tvärstopp. Deras visioner föll som ett korthus, och i början stannade verksamheten av helt.

– Allt raserades och det var jättetungt. Vi hade ju ambition att starta betydligt mer verksamhet, helst dagligen, och att hyra ut lokaler till olika sammanhang. Vi hoppades även på att kunna hyra ut lokaler till begravningar och liknande efter att församlingshemmet stängde för renovering. Men det har blivit minimalt, på grund av corona. Luften gick ur oss, berättar James Montgomery.

Till en början var det ingen verksamhet alls i lokalerna. Men nu har man så smått kommit igång igen, även om det är i liten skala.

– Några grupper träffas då och då, och bara några få åt gången. Vi har även fått in vaccinationsmottagningen i lokalerna och det är positivt, så att det händer något, säger James.

– Dessutom har vi fått 100 000 i bidrag från Leader. Vi planerar att köpa sex datorer och ha kurser i den digitala världen för de äldre. Vi vill börja med dem så fort det går, berättar Bo Thulin.

Hur ser framtiden ut?

– Det är är svårt att säga. När slutar corona? Men vi tänker fortsätta. Det är givet.

Det stora bekymret är att få ihop pengar till hyran, som är satt till 200 000 kronor, varav 150 000 kronor går till uppvärmning.

– Vi hade tänkt omförhandla hyran och hade ett möte med kommunen innan corona. Sen rann det ut i sanden. Så i dagsläget är det väldigt diffust. Vi ska göra vad vi kan för att minska kostnaderna. Bland annat ska vi minska ytorna som behöver snöröjas. Uppvärmningen är den dyra kostnaden så nu håller vi på att reparera fönster. De är i bedrövligt skick så vi byter ut en del trädetaljer. Kanske kan det minska lite kallras.

 • Just nu hjälps man åt med att renovera fönstren.
  Just nu hjälps man åt med att renovera fönstren. Foto: Karina Johansson
 • Det pågår viss verksamhet inomhus också. Här ägnar sig Maivor Larsson åt att väva. "Vi är flera som väver, men vi brukar bara vara en eller två åt gången", berättar hon.
  Det pågår viss verksamhet inomhus också. Här ägnar sig Maivor Larsson åt att väva. "Vi är flera som väver, men vi brukar bara vara en eller två åt gången", ber… Foto: Karina Johansson
 • Vaccinationsmottagningen finns nu inne i Allaktivitetshuset.
  Vaccinationsmottagningen finns nu inne i Allaktivitetshuset. Foto: Karina Johansson
 • James Montgomery, Thomas Ahlgren och Henrik Ivarsson hjälps åt med att tillverka fönsterlister.
  James Montgomery, Thomas Ahlgren och Henrik Ivarsson hjälps åt med att tillverka fönsterlister. Foto: Karina Johansson

James Montgomery märker av ett uppdämt behov av att umgås, för efter att man börjat med underhållsarbetet, ansluter sig allt fler till gruppen.

– Folk kommer och går, det märks att de inte vill vara ensamma hemma. Behovet att träffas finns, konstaterar han och berättar samtidigt att man har stött på ett problem.

– Tyvärr finns det några barn och ungdomar som klättrar upp på taket via stuprören. De springer omkring på taket och det är livsfarligt om de skulle ramla ner. Vår försäkring täcker inte det. Så vi hoppas föräldrarna har lite koll på vad deras barn gör efter skoltid, säger James Montgomery.

Artikeltaggar

Allaktivitetshusetjames montgomeryNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.