Hoppa till huvudinnehållet

SD vill ta bort ett av kommunalråden i Sunne

Publicerad:
Runar Filper (SD) vill ha bort ett av de två kommunalråden i Sunne. "Under alla tidigare mandatperioder har det bara funnits ett kommunalråd, vilket vi anser är fullt tillräckligt för en liten kommun som Sunne", säger han.
Runar Filper (SD) vill ha bort ett av de två kommunalråden i Sunne. "Under alla tidigare mandatperioder har det bara funnits ett kommunalråd, vilket vi anser är fullt tillräckligt för en liten kommun som Sunne", säger han. Foto: Åsa Eneljung

SD i Sunne har valt att lägga ett eget budgetförslag. Bland annat vill man ta bort ett kommunalråd.

– Här berikar och gottar sig majoriteten på skattebetalarnas bekostnad, säger Runar Filper (SD).

Sverigedemokraterna skriver i sitt förslag att man anser att kommunalskatt skall gå till kommunens invånare först och främst. Man vill frigöra och omprioritera pengar till framför allt vård och omsorg.

Men första punkten i förklaringen till budgetförslaget är alltså "Vi tar bort ett överflödigt kommunalråd".

- Jag anser det ytterst märkligt att det ska behövas två kommunalråd, när det ändå finns ett oppositionsråd. Här berikar och gottar sig majoriteten på skattebetalarnas bekostnad. Under alla tidigare mandatperioder har det endast funnits ett kommunalråd, vilket vi anser är fullt tillräckligt för en liten kommun som Sunne, säger Runar Filper som både är riksdagsledamot och sitter i Sunne kommunfullmäktige.

"Inte försvarbart att glassa"

Man vill också minska kostnaderna för kommunens resor och konferenser

– I tider där ekonomin är ansträngd är det inte försvarbart att resa omkring och glassa med hotell och resekostnader. Konferenser kan man ha på digitala forum, vilket många nu har fått lära sig under coronapandemin. Detta måste vi förhålla oss till i framtiden i stället för att belasta skattebetalarna som hellre ser att pengar går till de unga och gamla i samhället, alltså skola, vård och omsorg, säger Filper.

Totalt vill SD i Sunne spara 4,9 miljoner kronor genom nämnda förslag plus ett generellt sparbeting och att man vill minska användningen av ekologiska produkter inom kostenheten.

När det gäller satsningar vill SD bland annat utöka antalet medarbetare med undersköterskekompetens inom omsorgen (2,5 miljoner kronor) och utöka byapengen kraftigt för att skapa förutsättningar landsbygdsutveckling (en miljon kronor).

Artikeltaggar

NyheterRunar FilperSunneSverigedemokraterna

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.