Hoppa till huvudinnehållet

Sunnepolisen bygger ut och får ny entré

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Gruppchefen Morgan Olsson välkomnar alla till den nya entrén på polisstationen i Sunne, som öppnas den 27 oktober.
Gruppchefen Morgan Olsson välkomnar alla till den nya entrén på polisstationen i Sunne, som öppnas den 27 oktober. Foto: Dan Enwall

Ryktet om Sunnepolisens icke-existens är betydligt överdrivet.

– Stationen är i högsta grad kvar. Och nu utökar vi lokalerna så vi får en mer synlig entré mot Storgatan, säger gruppchefen Morgan Olsson.

Det finns en bild bland allmänheten att polisen i Sunne ”försvann” när trotjänaren Stisse Skyllkvist gick i pension.

– Det som försvann 2016 var Trygghetscenter på andra våningen här som polisen hade tillsammans med Sunne kommun. Det blev också en länk mot våra medborgare men togs bort för att man bedömde att det inte fanns ett behov av två polisiära enheter i samma hus. Och sedan gick ju Stisse mycket riktigt i pension, så det blev väl naturligt att det skedde då.

Här, på Storgatan, blir den nya entrén till polisstationen i Sunne.
Här, på Storgatan, blir den nya entrén till polisstationen i Sunne. Foto: Dan Enwall

Fram till för ungefär tio år sträckte sig polisens lokaler ända ut till Storgatan.

– Men då krymptes lokalerna. Så några kontor, fikarummet och arrestavdelningen var det enda som blev kvar, säger Morgan Olsson.

Sunne hör till lokalpolisområde Torsby, där även Hagfors och Munkfors ingår. Lokalfrågan i Sunne har bollats fram och tillbaka en tid.

– För två-tre år sedan började det pratas om att vi behöver ha nya lokaler. Efter en ganska lång process gick startskottet på riktigt i våras. Målet var och är att vi får ungefär lika mycket plats som för tio år sedan, samt att lokalerna rustas upp.

Gruppchefen Morgan Olsson konstaterar att den nya receptionen är ljus och fräsch, precis som övriga nyrenoverade lokaler.
Gruppchefen Morgan Olsson konstaterar att den nya receptionen är ljus och fräsch, precis som övriga nyrenoverade lokaler. Foto: Dan Enwall

Renoveringsarbetet startade i den "nygamla" delen, där kommunen huserat ett tid.

– Där håller vi på att flytta in nu och tanken är att 27 oktober så ska receptionen öppnas. Och då börjar upprustningen av de lokaler vi suttit i de senaste tio åren. Så när allt är klart blir det stor invigning i början av 2021.

Vad innebär det här för verksamheten?

– Vi har haft relativt många poliser i Sunne för att var en så liten ort. Det rör ju på sig lite grann men ungefär 15-20 poliser om vi räknar både inre och yttre tjänst. Det här innebär att alla medarbetare som behöver ett kontor får det. Dessutom sådant som vi saknat som beslagsrum och vilorum med mera. Så det kommer att bli ett jättelyft. Dels ur arbetsmiljösynpunkt, dels att vi inte behöver åka till Torsby direkt med beslag till exempel.

Skulle det bli aktuellt att placera ännu mer folk i Sunne ser möjligheterna betydligt bättre ut än tidigare. Morgan Olsson känner att polisen i Sverige är inne i ett expansivt skede.

– Det har ju börjat i de större städerna men nu märker vi i de mindre områdena det också. Rikspolischefen har ju varit väldigt tydlig med att 2024 ska vi ha växt med väldigt många medarbetare totalt i landet.

Morgan Olsson hoppas att Sunneborna ska känna att servicen förbättras.

– Vi har redan börjat med passutlämning. Man ska känna att vi har en lokal polis även här. Och jag tror det blir lättare för folk nu eftersom väldigt många som kommer till Sunne passerar längs Storgatan. Det är trygghetsskapande att vi syns.

Planen just nu är att allt ska vara klart för invigning i månadsskiftet januari-februari.

– Någon sorts happening ska vi ju ha, men den får bli anpassad efter hur coronaläget ser ut då, säger Morgan Olsson.

Artikeltaggar

Morgan OlssonNyheterSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.