Hoppa till huvudinnehållet

Sunne: Majoriteten vill satsa på vård, skolor och landsbygd

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Här, på tomten där Hasses handelsträdgård och Betelkyrkan låg, vill majoriteten skapa det som har arbetsnamnet Lerälvsparken och avsätter därför 1,9 miljoner till detta. Det framkom när  Linda Johansson (S) och Kristina Lundberg (C) presenterade majoritetens budgetförslag på måndagen.
Här, på tomten där Hasses handelsträdgård och Betelkyrkan låg, vill majoriteten skapa det som har arbetsnamnet Lerälvsparken och avsätter därför 1,9 miljoner till detta. Det framkom när Linda Johansson (S) och Kristina Lundberg (C) presenterade majoritetens budgetförslag på måndagen. Foto: Dan Enwall

Igångsättning av två stora skolprojekt och 1,9 miljoner kronor till Lerälvsparken. Där har ni några av de investeringar som majoriteten i Sunne hoppas kunna göra under 2021.

– Om vi inte vågar satsa kommer vi inte att vara relevanta som en inflyttningsort, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Lundberg (C) och vikarierande kommunalrådet Linda Johansson (S).

På måndagen lade majoriteten fram sitt budgetförslag till budget för 2021 och långtidsinriktning för 2022-2023. Förslaget tas upp i kommunstyrelsen tisdagen den 27 oktober och går det igenom där kommer det upp på nästa kommunfullmäktige.

– Det som ligger till grund för den här budgeten är budgeten från september 2019 och den reviderade budgeten från juni i år. Vi lägger ju budget över flerårsplaner, säger Linda Johansson.

– Vi har varit beroende av ett resultat eftersom vi behöver göra många investeringar. Vi har valt att inte göra några ytterligare neddragningar, däremot kommer ju nu konsekvenser av de besparingskrav som aviserats tidigare, säger Kristina Lundberg.

Vissa satsningar

När det gäller besparingarna, som ju ändå är ett faktum inom Sunne kommun, säger Linda Johansson så här.

– Det är aldrig roligt att behöva spara. Huvudfokuset, som är känt sedan tidigare, är att spara en hel del inom enheten samhällsbyggnad, däremot mindre inom skola, vård och omsorg eftersom de fått ta hårda stötar tidigare. Men tack vare regeringen och samarbetspartierna innefattar vår budget även vissa satsningar. Till exempel har vi sagt att vi vill titta på en lönesatsning gällande undersköterskor. Vi vill också se ett stöd för rätten till heltid.

– Vi vill också genomföra landsbygdssatsningar. Dels digitala sådana, som till exempel hot spots i kyrkbyarna, men också en satsning på en byapeng enligt Kilsmodellen. Till den senare har vi pratat om att kunna avsätta totalt 500 000 kronor per år. Sedan vill vi också satsa på förskolor och skolgårdar utanför Sunne tätort, säger Kristina Lundberg.

Stora investeringar

De största posterna i majoritetens investeringsbudget för 2021 är följande:

Majoriteten vill avsätta 20 miljoner kronor, av totalt 32 miljoner, till Södra Vikens bygge av en maskin- och verkstadshall med både klassrum och omklädningsrum.

5,7 miljoner kronor behövs till Torvnäsbron som totalt väntas kosta drygt 20 miljoner.

Man vill också sätta i gång med projektet som ska resultera i en ny idrottshall och expedition på Skäggebergsskolan. I 2021 års budget avsätts därför 5 miljoner av totalt 20.

I budgetförslaget ligger också 2,5 miljoner kronor till en släck/tankbil inom Lysviks räddningstjänst.

För att färdigställa Lerälvsparken (fd Betel och Hasses handelsträdgård) avsätts 1,9 miljoner kronor.

Man vill också satsa på tillgänglighet genom 100 000 kronor per år för enkelt avhjälpta hinder.

Artikeltaggar

Kristina LundbergLinda JohanssonNyheterSkäggebergsskolanSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.