Hoppa till huvudinnehållet

Nya vd:n för Sunne fastighets AB: "Ser mycket ljusare ut än för en vecka sedan"

Publicerad:
Sunne Fastighets nya vd Perra Hermansson gör ett besök vid bostadsbolagets just nu stora pågående byggprojekt vid Allégården.
Sunne Fastighets nya vd Perra Hermansson gör ett besök vid bostadsbolagets just nu stora pågående byggprojekt vid Allégården. Foto: Karina Johansson

Förra veckan stod det klart att Perra Hermansson blir ny vd för Sunne fastighets AB. Efter en del turbulens den sista tiden, ser han fram emot att fortsätta utveckla företaget.

– Jag kan säga att läget ser mycket ljusare ut än på länge, både vad gäller ekonomi, samarbete och samtalsklimat med kommunen, berättar han.

Perra Hermansson berättar att han har totalt 25 års erfarenhet av teknisk och ekonomisk förvaltning av hyresfastigheter. Men han har också jobbat inom andra branscher. Innan han kom till Sunne fastighets i vintras som fastighetschef, var han vd för den österrikiska koncernen Hoerbigers svenska elektronikbolag. Företaget arbetar med att utveckla styrsystem för bland annat tåg, båtar och industrimotorer. Före det var han operativ chef och delägare i Biogas systems i Sunne under sju års tid. Under den tiden ägde han också fastighetsbolag, främst i Säffle och Kil.

– Det gemensamma faktorn är att jag är företagsledare med stor erfarenhet och min specialitet är att utveckla företag både teknisk och ekonomiskt. Det är det jag brinner för, säger han.

Varför detta intresse för fastigheter?

– Det är spännande och utvecklande. Det är ju inte bara en stor byggnad utan den har också ofta stora möjligheter till utveckling. Det intresset har följt mig sen 1980-talet och det är alltid kul att gå in i ett företag och hitta möjligheter att utvecklas som man tidigare missat på grund av att man varit hemmablind. Detsamma gäller för fastighetsbolaget. Redan nu kan jag säga att läget ser mycket ljusare ut nu än för bara en vecka sedan både vad gäller samarbete och ekonomi.

Vad vill du tillföra Sunne fastighets AB?

– Jag ser en väldig utvecklingspotential i bolaget. Och just utveckling är det jag gillar, att det finns saker att ta tag i. Det finns hela tiden jättemycket att göra för att effektivisera, både inom det ekonomiska och praktiska arbetet. Och med tanke på den turbulens och de skriverier som varit, är det viktigt att vi får till ett bättre samarbete med kommunen. Vi ska se till att både bolaget och ägaren är nöjda.

Varför har det blivit så här?

– Jag tror att det lagts ner för mycket tid på att diskutera pengar istället för att förklara hur det går till att förvalta en fastighet och vilken skötsel och underhåll som krävs. Det har därmed saknats viss teknisk förståelse hos kommunen, och vi har kanske varit för dåliga att kommunicera. När båda parter bättre förstår vad det innebär, är det lättare för oss att motivera våra kostnader. Då är det också enklare för dem att förstå vad de betalar för. Det känns som om vi rett ut det ganska bra och samtalsklimatet är mycket bättre. Det känns verkligen som om det går åt rätt håll, berättar han.

I början av september påtalade förre vd:n Anders Svensson för kommunfullmäktige problemet med att kostnaden för städning hamnat på fastighetsbolaget. Ett ärende som blev omdebatterat.

Har ni löst den här frågan?

- Jag och Anders Svensson, som kommer från privata företag, har aldrig tidigare hört talas om att en sådan kostnad skulle ligga på fastighetsbolaget. Vi har påtalat detta för kommunen ända sedan i våras, men nu blev det så uppmärksammat att det inte fanns någon återvändo. Vi var tvungna att ta tag i det och sista fjorton dagarna har förhandlingarna gått framåt. Nu har vi kommit fram till att kostnaderna för städet ska ligga på respektive verksamhet från och med 2021.

Hur lyckades ni lösa den?

– Det var när vi gick djupare in i diskussionerna och fick förklara det tekniska kring att förvalta, som bitarna föll på plats. Det faller ju på sin egen orimlighet att kostnaden ska ligga på fastighetsbolaget.

Perra Hermansson tittar runt i en av de nya lägenheterna, på andra våningen på Allégården.
Perra Hermansson tittar runt i en av de nya lägenheterna, på andra våningen på Allégården. Foto: Karina Johansson

Sunne fastighets AB har idag drygt 800 lägenheter. Efter många års stiltje har det precis byggts 45 nya lägenheter fördelat på tre hus, längs Magasinsgatan. Dessutom pågår utbyggnaden av Allégården med totalt 38 nya lägenheter. Där är det inflyttning första mars. Men trots denna utökning berättar Perra Hermansson att bostadskön inte har blivit kortare.

– Nej, kön har växt efter att Magasinsgatan blev klar. Vi har fått helt nya hyresgäster som ställt sig i kö. Jag tycker att det är bra, både för Sunne och för bolaget att det finns efterfrågan på bostäder. Vi kommer att fortsätta bygga men det är inte alls klart var utan vi tittar på olika möjligheter, berättar han.

Dessutom pågår ett par projekt. Förutom ombyggnaden av hotell Selma Lagerlöf, har man också ett vid Södra Viken.

– Vi projekterar för ny maskin- och verkstadshall med både klassrum och omklädningsrum, berättar Perra Hermansson.

Artikeltaggar

AllégårdenAnders SvenssonMagasinsgatanNyheterPerra HermanssonSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.