Insändare: ”En dålig start för det nya C-kommunalrådet”

Insändare
PUBLICERAD:
Det stormar rejält kring Sunne kommun och nya kommunalrådet Kristina Lundberg (C), konstaterar Anton Bengtsson.
Foto: Dan Enwall
Det stormar rejält i Sunne. I början av september kunde vi läsa om hur kommunchefen Torbjörn Dybeck tvingades lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Under veckan kom beskedet om att ännu en chef slutar, denna gång vd:n för Sunne Fastighets AB Anders Svensson. Av vad som framkommit är det uppenbart att avgångarna går att koppla till det nya centerpartistiska kommunalrådet Kristina Lundberg, vilken verkade som näringslivschef i kommunen innan hon plötsligt utsågs som ny kommunstyrelseordförande efter Gunilla Ingemyr (C).

Det finns mycket att ha synpunkter på när det gäller den uppkomna situationen, likväl att en kommunal chefstjänsteman hoppar över från att vara just tjänsteman till att bli kommunalråd. Att Sunne kommun till stor del styrs av tjänstemän och inte politiker har varit en verklighet under många år, men att tjänstemännen även börjar ta över de politiska uppdragen har tagit tjänstemannastyret till en helt ny nivå. I grund och botten är det bra att människor från olika verksamheter kan komma in och ta politiska förtroendeuppdrag. Det breddar kompetensen och får beslutsfattarna att tydligare representera olika delar av samhället - men tjänstemannastyret har gått alldeles för långt i kommunen.

Den uppkomna situationen är mycket olycklig, rent utav farlig för Sunne kommun. Som liten landsbygdskommun är det viktigt att den politiska ledningen samlar medborgarna och arbetar för kommunens bästa. Söker man konflikter och har problem med att samarbeta blir det farligt. Det har minst sagt blivit en dålig start för det centerpartistiska kommunalrådet. Centerpartiet måste ta sitt ansvar. Förhoppningsvis kan vi få ett nytt styre efter valet 2022.

Anton Bengtsson, juriststudent, tidigare kommunfullmäktigeledamot för (M)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.