Hoppa till huvudinnehållet

Konsthantverkarna bjöd på runda

Publicerad:
Ina Forsberg
ina.forsberg@fryksdalsbygden.se
Stallet på Sundsbergs gård inhyste flera hantverkare och deras alster under årets upplaga av Hantverksrundan.
Stallet på Sundsbergs gård inhyste flera hantverkare och deras alster under årets upplaga av Hantverksrundan. Foto: Ina Forsberg

24 hantverkare ställde ut sina alster i kommunen under helgen. Några nya hantverkare medverkade men flera av konstnärerna har deltagit tidigare.

– Jag har varit med i nio år nu, säger Anette Eriksson som väver, virkar, syr, stickar och målar och ställde ut på Strandvik skola.

Föreningen Frykens konst och hantverk arrangerade Hantverksrundan i år. På Sundsbergs gård fanns åtta hantverkare representerade. En av dem var Gunilla Frykestig som hjälpte sina kollegor.

– Maj-Lis Uller ställer ut tavlor i Malmö och Grete Backen kan inte heller vara här så då hjälper jag dem att sälja, säger Gunilla Frykestig som gör smycken i silver, glas och porslin.

Nordiska naturväsen som tomtenissar, skogstomtar, vittror och fantasifåglar med olika karaktärer tillverkar Annalena Edman Ylvén.
Nordiska naturväsen som tomtenissar, skogstomtar, vittror och fantasifåglar med olika karaktärer tillverkar Annalena Edman Ylvén. Foto: Ina Forsberg

I Stallet på Sundbergs gård fanns även, Inga-Lill Karlsson, Margareta Edsjö Arnfeldt, Karina Johansson, Monica Karlsson och Annalena Edman Ylvén. Annalena, som härstammar från Norrland, berättar om sin konst.

– Det är väsen enligt vår folktro. I Norrland har vi en väldigt levande kultur kring just det här. Jag har gjort beskrivningar om vad man trodde förr om vittror, tomtar och troll. Jag vill gärna sprida den kunskapen.

Bergatrollen med sina trollungar.
Bergatrollen med sina trollungar. Foto: Ina Forsberg

Annalena berättar att skogstomten bor i en liten stubbe i skogen.

– Där gör de det lilla som är viktigt för naturen. Vittrorna bor under träd eller i marken i din trädgård. De stör inte förrän du stör dem, då säger de till på olika sätt. Hustomten bor hemma hos dig, om du har tur. Den ska du vara rädd om för den tar hand om mycket i ditt hus, berättar Annalena.

 • Egendesignade kläder i lin av Inga-Lill Karlsson medverkade under Hantverksrundan.
  Egendesignade kläder i lin av Inga-Lill Karlsson medverkade under Hantverksrundan. Foto: Ina Forsberg
 • Gunilla Frykestig hjälper kunder.
  Gunilla Frykestig hjälper kunder. Foto: Ina Forsberg
 • Monica Karlsson passade på att göra nya alster.
  Monica Karlsson passade på att göra nya alster. Foto: Ina Forsberg
 • Margareta Edsjö Arnfeldt gör bland annat mattor av tidningar.
  Margareta Edsjö Arnfeldt gör bland annat mattor av tidningar. Foto: Ina Forsberg
 • Maj-Lis Uller och Grete Backen fick hjälp med försäljningen av smyckestillverkaren Gunilla Frykestig.
  Maj-Lis Uller och Grete Backen fick hjälp med försäljningen av smyckestillverkaren Gunilla Frykestig. Foto: Ina Forsberg
 • Det var god stämning under Hantverksrundans första dag i Stallet på Sundsbergs gård.
  Det var god stämning under Hantverksrundans första dag i Stallet på Sundsbergs gård. Foto: Ina Forsberg
Debutanten GunBritt Jansson fick sätta en röd klisterlapp när hon sålde sin allra första tavla.
Debutanten GunBritt Jansson fick sätta en röd klisterlapp när hon sålde sin allra första tavla. Foto: Ina Forsberg
Anette Eriksson ställde ut för nionde året.
Anette Eriksson ställde ut för nionde året. Foto: Ina Forsberg

Debutanter och återkommande

I Strandvik skola fanns Anette Eriksson som väver, syr, stickar och målar. För henne var det nionde året men för Britt-Inger Ekelund, som till vardags ses på Västanå Teater, var det första gången på Strandvik skola. Hon ställde ut akvarell och torrpastell och visade även sin sons knivar med tillhörande skinnslida som han tillverkar själv.

– Daniel köper klingan och limmar ihop träet som jag fått av en vän och sedan skär han ut. Han har också en liten twist på baksidan med ett ansikte, berättar Britt-Inger.

Britt-Inger Ekelund ställde ut på Strandvik skola med akvarell och torrpastell.
Britt-Inger Ekelund ställde ut på Strandvik skola med akvarell och torrpastell. Foto: Ina Forsberg
Daniel Ekelunds knivar.
Daniel Ekelunds knivar. Foto: Ina Forsberg

För första gången i livet ställde GunBritt Jansson ut i sin ateljé som ligger i den gamla skolan. Som ung målade hon mycket och de senaste åren har hon kommit i gång genom att utbilda sig inom Vedic Art.

– Det är kul och lite pirrigt med första utställningen. Jag håller också målarkurser här så vi har en mindre workshop under helgen för de som vill måla sin egen tavla, säger GunBritt Jansson som också fått sålt sin allra första bild.

Esther och Tora Nilsson deltog i workshopen på Strandvik skola.
Esther och Tora Nilsson deltog i workshopen på Strandvik skola. Foto: Ina Forsberg

Övriga utställare runt om i kommunen var Jimena Kimura, Mark van den Heuvel, Vigdis Larsson, Kerstin och Michael Still, Katarina och Kjell Gustavsson, Fiona Kear, Sensy Gregebo, Charlotta Spets Midebo, Ulrika Lundgren, Trudy Colijn och Marion Haubroch.

Artikeltaggar

GräsmarkGunBritt JanssonHantverksrundan i SunneKarina JohanssonMaj-Lis UllerNöje/KulturStrandvikSundsbergs gårdSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.