• tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändarsvar: "Vi har rätt att yttra oss"

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Som företrädare för Liberalerna så anser jag att alla partier, stora som små, har rätten att i en insändare ge sitt förtydligande i olika politiska frågor, men också redogöra för olika ställningstaganden, utan att det ska tolkas via ett annat partis företrädare", skriver Marianne Åhman (L).
Foto: Marina Johansson
Svar till Karl-Johan Adolfssons insändare i FB fredagen den 18 september

Karl-Johan Adolfsson skriver att ”Liberalerna har bekymmer…” Ja, det har vi! Vi är ett litet parti som får låga siffror i opinionsmätningarna och skulle verkligen önska att det vore annorlunda, men enligt en DN-artikel 200908 har vi många sympatisörer och det är cirka 30 procent av väljarna som vill att vi ska ingå i en regering. Kanske är det till och med så att det finns några väljare i Sunne som sympatiserar med oss. Som ett litet oppositionsparti som vill redogöra för var vi står i politiska ställningstaganden utnyttjar vi grundlagens yttrandefrihet för att göra vår röst hörd. Liberalerna skrev en insändare i FB (200911) där vi redogjorde för våra tankar kring det som hänt rörande avgående kommunalråd och avskedad kommunchef i Sunne. Tydligen ansåg inte kommunfullmäktigs ordförande Karl-Johan Adolfsson (C) att vårt förtydligade av vår ståndpunkt kunde stå oemotsagd utan han vill ha tolkningsföreträde.

Att inte vi, och inte heller resten av oppositionen, deltog i beslutet av nya kommunalrådet berodde på, som vi förtydligade i insändaren, att vi anser att det räcker med en heltidstjänst som kommunalråd i en kommun med Sunnes storlek. Beslutet vem Centerpartiet väjer till kommunalråd är naturligtvis deras eget, ingen annans. Vi har aldrig i något protokoll markerat mot Kristina Lundberg som nytt kommunalråd och vi har heller aldrig haft den tanken. Nu är hon också vårt kommunalråd och vi önskar henne verkligen lycka till.

Vår liberala företrädare Selma Lagerlöf stred för rösträttsreformen, som innebär att kvinnor och män fick lika rösträtt för cirka 100 år sedan, och så har vi liberaler kämpat för jämställdhet mellan kvinnor och män genom decennier, fram till idag och vi tänker fortsätta. Att skriva att Liberalerna inte vill att en kvinna ska vara kommunalråd är rent av oförskämt. Däremot står vi fast vid det vi skrev i insändaren att vi ansåg att det var dålig tajming av Centerpartiet att ge ett politiskt oerfaret kommunalråd en start utan kommunchef i en tuff ekonomisk tid med stora kommunala utmaningar. Vi är tacksamma att kommunens protokoll är offentlig handling, så att Sunneborna kan läsa vad som står i beslutet.

Däremot stämmer de sista raderna i insändaren, att jag har sagt att jag hört av personer i kommunen att det fanns ett missnöje med kommunchefen. Den andrahandsinformationen var inte nog för att jag kunde delta i beslutet av att avskeda kommunchefen. Dessutom har jag senare, efter mitt samtal med Karl-Johan Adolfsson också hört i andrahandsinformation, att kommunchefen uppfattades ”som en av de bästa vi haft”. Så tudelade är rösterna i kommunen och det är naturligtvis helt omöjligt att fatta så övergripande beslut som ett avsked på den informationen.

Som företrädare för Liberalerna så anser jag att alla partier, stora som små, har rätten att i en insändare ge sitt förtydligande i olika politiska frågor, men också redogöra för olika ställningstaganden, utan att det ska tolkas via ett annat partis företrädare. Det kallas yttrandefrihet!

Marianne Åhman, ordförande och gruppledare, kommunfullmäktige för Liberalerna i Sunne

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.