Hoppa till huvudinnehållet

Susanne har skrivarkurs hemma i stugan: ”Älskar att diskutera texter”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Susanne Nyman (i mitten) har varje söndag i september en skrivarkurs hemma hos sig. På bilden syns även David Bjälvegård och Thyra Lundström, två av åtta deltagare.
Susanne Nyman (i mitten) har varje söndag i september en skrivarkurs hemma hos sig. På bilden syns även David Bjälvegård och Thyra Lundström, två av åtta deltagare. Foto: Fredrik Finnebråth

Hur ska man göra för att komma i gång med sitt skrivande? Vad är en bra novell?

Under fyra söndagar i september har Susanne Nyman, skribent och litteraturvetare, en skrivarkurs hemma i sitt lilla men charmiga torp i Sunne.

– Här har man en lyssnare och någon som ger feedback, det är svårt om man sitter själv, säger hon.

Susanne Nyman har jobbat med text hela sitt liv. Efter att ha bott 30 år i Stockholm, där hon jobbade både som journalist och kommunikatör, flyttade hon förra året till Tjusterby som ligger några kilometer utanför Sunne tätort.

– Jag bytte liv och var lite mätt efter så lång tid i Stockholm. När jag flyttade hit kände jag att jag måste hitta tillbaka till litteraturen.

Förutom att hon skriver krönikor i Fryksdalsbygden läser hon just nu litteraturvetenskap i Karlstad med inriktning gymnasiet.

Nyligen valde Susanne Nyman få in ännu mer litteratur i sitt liv. Hon startade en skrivarkurs som pågår den här månaden.

– Jag tyckte att det skulle vara så roligt att komma samman och diskutera texter, det ger så mycket mer än att sitta ensam på kammaren. Texter har lager i sig, det kommer man som allra bäst på när man sitter tillsammans för då har man en lyssnare och någon som ger feedback. Sedan är det en del av mitt pedagogiska jag, jag älskar att diskutera texter och när människan får ha ett samtal.

"En rimlig start"

Med tanke på coronapandemin tog hon bara emot åtta deltagare. Åldern och erfarenheten bland dessa skiljer sig en hel del, men intresset för litteratur delas.

– Jag ville gå den här kursen för att komma igång. Jag har gått och funderat på att skriva och varit litteraturintresserad väldigt länge, men det känns inte som att jag har något att berätta om, var jag ska börja eller så. Det här kändes som en rimlig start, säger David Bjälvegård.

Skrivarkursen har tema novell, vilket kursens yngste deltagare, åttondeklassaren Thyra Lundström, uppskattar.

– Ja, jag har skrivit väldigt många noveller. Det är kort och enkelt, du behöver inte ha alla karaktärer utan det räcker med några stycken, säger Thyra Lundström som häromåret vann förstapris i skrivartävlingen "En skröna i Selmas spår".

– Det är en ganska fast ram i noveller, ibland är det lättare. Om någon säger "skriv vad du vill" kan det vara svårt att komma i gång, säger Susanne Nyman.

De första två söndagarna har deltagarna mestadels agerat läsare. Tanken är att de ska förstå hur en viss författare jobbar, om något ord stack ut eller vilken känsla den förmedlade. De sista två gångerna finns det möjlighet att ta med sina egna texter och få feedback på dessa.

Vad tar deltagarna med sig, hittills? En hel del, visar det sig.

– Att det är svårt. När man läser någon annans text så finner man så mycket så fort man grottar ner sig. Om någon annan läser ens egen text finner man också saker, det är som att man lär känna sig själv lite grann i texten, säger Katarina Gåsste.

– Jag har lärt mig att det är svårt att skriva, men också lätt att komma i gång. Sedan får man acceptera att det är en process, du måste gå tillbaka i samma text och göra om, säger David Bjälvegård.

"Jag älskar när människan får ha ett samtal" säger Susanne Nyman som leder skrivarkursen.
"Jag älskar när människan får ha ett samtal" säger Susanne Nyman som leder skrivarkursen. Foto: Fredrik Finnebråth

Fyra helger, tre timmar varje gång plus en obligatorisk fikapaus. Hur mycket hinner deltagarna egentligen att lära sig?

– Det finns olika nivåer i en text, vad är det som skapar en stämning? När man går ner i djupet på en text så upptäcker man den här känslan som är väldigt viktig, men hur gör egentligen författaren? Om man tittar på andras texter får man själv en förståelse för att varje ord är extremt värdefullt. Det tror jag att man hinner få med sig på fyra helger, säger Susanne Nyman.

Hur ska en bra novell vara?

– Den ska på ganska få sidor lyckas fånga en stämning, ge karaktär åt en eller två personer som är med, lite mer på djupet. Om man har lyckats med att fånga individerna det i en sådan här kurs så räcker det, jag kan inte kräva mer.

Hon avslutar med att ge några smarta tips för att komma i gång med sitt skrivande.

– En som var med i dag berättade att han har ett projekt som han skriver på. Om han känner att han inte kommer i gång, då går han bara in på Facebook, första bilden han ser måste han skriva om - inte nödvändigtvis in i sin berättelse utan bara för att komma igång. Ser han en söt häst, då skriver han om den, men inte mer än i tre minuter. Så välj en bild och skriv om den i tre minuter.

– Eller gör så här, ta ut en poesibok och läs två rader i en dikt och så ska du göra det till en berättelse i stället, säger Susanne Nyman.

Artikeltaggar

Nöje/KulturSunneSusanne Nyman

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.