Hoppa till huvudinnehållet

Sunneborna som hittat sin grej: "Crossfit har förändrat livet"

Publicerad:
Anna-Carin Högquist, Sebastian Bull och David Beattie har verkligen hittat rätt sedan de började med crossfit för tre-fyra år sedan. Foto: Fredrik Finnebråth

Crossfit är en växande träningsform som bygger på funktionella övningar.

FB träffade tre Sunnebor, som inte bara tränar crossfit hårt utan även har nått stora framgångar på tävling, Möt Anna-Carin Högquist, Sebastian Bull och David Beattie som alla vill slå ett slag för träningssättet.

– Jag upptäckte den här typen av träning för drygt tre år sedan och det har verkligen förändrat mitt liv, säger David Beattie, 61.

Många förknippar crossfit med stenhård träning. Det behöver det inte vara. Crossfit, eller funktionell träning, är för alla. Det är en högintensiv träningsform där man använder hela kroppen genom att göra olika övningar i ett högt tempo. Övningarna bygger på gymnastik, kondition och styrka.

För vissa är det en träningsform, för andra en sport.

I Sunne finns det några som lägger ner otaliga timmar i veckan på funktionell träning - och som för en månad sedan skördade stora framgångar på en stor tävling i Arvika.

En av dessa är David Beattie - född i Storbritannien men bosatt sedan länge i Sunne. Han upptäckte crossfit som 58-åring.

– För fyra år sedan var crossfit inte en del i mitt liv över huvud taget. Visst, jag hade varit till gym, lyft vikter och testat allt det där, men sedan jag upptäckte den här typen av träning har det verkligen förändrat mitt liv.

David Beattie testade crossfit för första gången som 58-åring. Nu är han rankad sexa i Sverige i sin åldersklass.
David Beattie testade crossfit för första gången som 58-åring. Nu är han rankad sexa i Sverige i sin åldersklass. Foto: Fredrik Finnebråth

Nu är David Beattie 61 år och tävlar i crossfit på hög nivå. Det är en sensationell utvecklingskurva han har haft.

– När jag var 50 år fick jag en son och när han var runt 8-9 år gick han till idrottsklasser. En gång var föräldrar välkomna att delta, så jag hängde med. Efter tio minuter var jag nästan död, kändes det som. Jag trodde inför att jag var vältränad, men det var jag inte. När jag kom hem tänkte jag för mig själv att det måste bli en ändring.

Sagt och gjort, kort därefter började hans "nya" liv.

– Jag började springa, det var vinter och kallt och jag hade pannlampa. Först orkade jag inte tre kilometer, men det gick bättre och bättre. Till slut kunde jag springa en mil. Då hade jag även gjort en del situps och armhävningar.

Men crossfit hade han inte hört talas om.

– Jag upptäckte det och undrade vad det var, så jag började testa och insåg att jag faktiskt var ganska bra. För mig var det första jag ville, som många andra, att bli vältränad. För många hade det räckt, men för mig utvecklades det och jag började undra, hur bra tränad kan jag bli? Jag satte målet att bli den mest vältränade 60-åringen i Sverige.

I augusti arrangerades Battle Of Wermland i Arvika - en tävling som lockade den absoluta eliten i Sverige. För Sunne blev det storslam. David Beattie tog en bronsmedalj, Anna-Carin Högquist silver och Sebastian Bull guld.

– Jag gick inte in med målsättningen att vinna. Det kändes som att jag var inne i en svacka, träningen hade känts lite motigare. Jag var inte säker på att jag skulle åka över huvud taget. Med facit i hand är jag nöjd, säger Anna-Carin Högquist.

– Mitt mål var att vinna då jag blev tvåa året innan, och det gick ju bra, säger Sebastian Bull som i och med segern skrev kontrakt med en ny sponsor som kommer innebära tävlingar utomlands i framtiden.

Man måste behärska mycket för att bli framgångsrik inom crossfit.
Man måste behärska mycket för att bli framgångsrik inom crossfit. Foto: Fredrik Finnebråth

För att ge en inblick i hur en tävling kan se ut. I Arvika började de med triathlon då de simmade 200 meter i öppet vatten, sedan cyklade de tio kilometer och efter det sprang de fem kilometer. Då var den första av fyra olika delar den dagen färdig.

Det blir inte mer än några tävlingar per år. Mer än så orkar inte kroppen då det tar lång tid att återhämta sig efter varje kraftprov.

Tävlingarna skiljer sig mot varandra och de får inte veta på förhand vilka moment den innehåller. Det är alltså svårt att förbereda sig.

– Det är lite det som är sportens slogan, "be prepare for the unknown". Man ska vara så allsidig som möjligt för att kunna prestera på vad som helst, oavsett om det är styrka, uthållighet eller ett gymnastiskt event. Det är är tjusningen med crossfit tycker jag, säger Anna-Carin Högquist.

Berömmer gemenskapen

Alla har olika målsättningar med träningen. Men en sak alla har gemensamt - de pratar sig varmt om den fina sammanhållningen.

– Det svåraste är att motivera sig själv att fortsätta. Vissa veckor är man nästan helt borta på gymmet, mentalt orkar man inte, men då finns andra där och pushar och det blir som en familj, säger Sebastian Bull.

Anna-Carin Högquist instämmer.

– Ibland drar man varandra genom svåra perioder. För mig är det sociala en stor del i träningen. Och man vill att det ska gå bra för dem andra.

Att fler och fler väljer att träna på det här sättet märks tydligt, menar Sebastian Bull som började med crossfit för fyra år sedan.

– Att träna crossfitstilen är en trend som går uppåt. Jag tror det beror på att den passar i stort sett alla, även många med funktionsvariationer kör crossfit. Vi har sett de flesta typer av människor i olika åldrar, och märker att det ger goda resultat både på kort och lång sikt.

Sebastian Bull, Anna-Carin Högquist och David Beattie tävlar crossfit i olika klasser - men alla med bra resultat.
Sebastian Bull, Anna-Carin Högquist och David Beattie tävlar crossfit i olika klasser - men alla med bra resultat. Foto: Fredrik Finnebråth

Det finns många som vill börja gymma eller göra det i större omfattning, men som av olika anledningar inte kommer i väg.

Har ni några tips?

– När du kommer till gymmet för första gången måste du inse att alla har varit i samma situation tidigare. Om det är ett bra gym så blir du välkomnad, de kommer att hjälpa dig och se efter dig. Du ska inte behöva oroa dig för att inte veta något för det är ingen som förväntar sig att du ska göra det. Grejen med träning är att ingen kan ge dig det, du måste ta det själv. Det är det som är så bra med funktionell träning, din förbättring går i den takt du vill och klarar av, säger David Beattie.

Ett annat råd är att hitta en träningskompis.

– Man får vara beredd på att det tar lång tid att komma till den nivå som man kanske tror att man vill vara på. Vissa är rädda för att komma själv och bli uttittat, kanske göra fel, men inom crossfit finns inget rätt eller fel utan mer vad som känns bra. Allt sker i en grupp, så har man en kompis är det perfekt att testa ett crossfitpass, säger Sebastian Bull.

  • På KlubbElva i Sunne kan man testa funktionell träning.
    På KlubbElva i Sunne kan man testa funktionell träning. Foto: Fredrik Finnebråth
  • David Beattie hoppas bli den mest vältränade 60-åringen i Sverige.
    David Beattie hoppas bli den mest vältränade 60-åringen i Sverige. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Det blir många gymbesök.
    Det blir många gymbesök. Foto: Fredrik Finnebråth

Alla tre har redan nått stora framgångar inom crossfit. I framtiden har de olika målsättningar.

– Jag är 36 år och har tre barn. Det går inte för mig att utöka min träning mer än i dag. Något som räcker för mig är att ta små utvecklingarna, bli lite starkare och bättre hela tiden. Det motiverar mig till att fortsätta, säger Anna-Carin Högquist.

För Sebastian Bull väntar en spännande framtid efter sitt nya sponsorkontrakt.

– Jag har blivit erbjuden att tävla i andra orter och länder, både i Norden men även i Australien och USA. Vi får se vad som händer. Mitt mål är att bli bättre, mycket bättre än jag är nu och vara med och tävla mot eliten.

David Beattie har haft en sensationell resa sedan han började fatta tyckte för träning i allmänhet och crossfit i synnerhet. Men nöjd är han definitivt inte.

– Just nu är jag rankad nummer 6 i Sverige av de som är 60 plus och under 400 i världen. För mig är det en stor besvikelse, jag hoppades vara under 200 i världen. Jag pushar mig själv väldigt hårt, säger David Beattie.

Artikeltaggar

CrossfitGymSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.