Hoppa till huvudinnehållet

Sommarstugeägare i bråk om väg – advokater inkopplade

Publicerad:
En nysådd gräsmatta sätter stopp för Kjetil Karsrud. Han måste gå genom skogen och kan inte ladda sin elbil.
En nysådd gräsmatta sätter stopp för Kjetil Karsrud. Han måste gå genom skogen och kan inte ladda sin elbil. Foto: Morgan Bäckvall

En liten väg över en gräsmatta i Ingmår har orsakat en infekterad granntvist mellan två sommarstugeägare. Kjetil Karsrud menar att han har rätt att använda vägen av hävd. Margaretha och Laurens den Hollander anser att det är deras enskilda väg. Nu har båda parterna anlitat advokat.

När Kjetil Karsrud från Oslo köpte sin fastighet i Ingmår 2015 kunde han använda en väg som går från länsväg 908, över järnvägen och vidare över bland annat den tomtmark som ägs av Margaretha och Laurens den Hollander.

Den fastighet som Kjetil Karsrud har är en liten gård på tio hektar och där norrmannen anlitat en bonde för att köpa och hämta ved, och köra rundbalar.

Brev från advokat

– När jag kom hit på semester i somras så möttes jag av en jordhög och man hade sått gräs till en gräsmatta. Det är omöjligt att ta sig fram med bilen där. Dessutom hade jag fått ett brev från en advokat i Arvika, där det stod "du förbjuds att nyttja vägen", säger Kjetil Karsrud.

Jordhögen ligger på den Hollanders fastighet och på vägen som Kjetil Karsrud använt, bland annat för att kunna ladda sin elbil intill huset.

– Nu tar jag mig inte fram och jag måste stanna och ladda bilen i Sunne.

– Det här är en väg som borde ha varit en samfällighet. Jag har den egendom som ligger längst in, så jag måste passera de andra fastighetsägarna. Det är en väg som varit i bruk i bortemot hundra år. Det är ingen som någonsin lagt ett förbud mot att köra här, säger Kjetil Karsrud.

Vägen passerar sex fastigheter där norrmannen har den sista på sträckan.

Laurens och Margaretha den Hollander anser att det handlar om enskild väg på privat mark, som dessutom började trafikeras av traktor med rundbalar.
Laurens och Margaretha den Hollander anser att det handlar om enskild väg på privat mark, som dessutom började trafikeras av traktor med rundbalar. Foto: Morgan Bäckvall

– För 20 år sedan köpte vi huset här. När vi kom hit, då bodde ingen där norrmannen bor nu. Den som ägde huset kunde köra bilen hit till oss och resten var bara skogsstig. Ägaren körde cykel eller moped, bil var inte möjligt, säger Laurens den Hollander.

Därefter flyttade en annan person in och den hade önskemål om att köra bilen till huset och det gick den Hollanders med på.

– Vi beställde ett par lass grus och sedan var det farbar väg.

Vägen var enligt Margaretha den Hollander nygrusad när Kjetil Karsrud köpte fastigheten 2015.

Traktor med släp

– Det som blivit orsaken till hela problematiken är att en bonde fick börja köra över gården. Det skulle han inte ha fått göra, säger Margaretha den Hollander.

Som förklarar att hon en dag sprang ut och såg en stor traktor med två stora släp efter.

– Jag frågade bonden, vad gör du här? Och förklarade för bonden att han kör över vår privata väg. Han hämtade rundbalar, säger hon.

Kjetil Karsrud säger att han är uppdragsgivare åt bonden.

– Vid det där ögonblicket kommer den här damen ut och skriker och vill stoppa bonden. När han kommer nästa gång har hon parkerat bilen tvärs över vägen. Jag arrenderar bort marken och har rundbalar som måste transporteras ut, säger Kjetil Karsrud.

2015 köpte Kjetil Karsrud gården i Ingmår. Paret den Hollander har haft sin sommarstuga sedan 2000. Båda parter har anlitat advokat.
2015 köpte Kjetil Karsrud gården i Ingmår. Paret den Hollander har haft sin sommarstuga sedan 2000. Båda parter har anlitat advokat. Foto: Morgan Bäckvall

Han förklarar att en annan tillgänglig traktorväg blev utarrenderad till betesmark för hästar med elstängsel.

– Då körde naturligtvis den jag lejt på den väg som varit i bruk i 100 år. Det är gårdens väg, säger Kjetil Karsrud.

Historien har inte tagit slut där. Även Kjetil Karsrud har anlitat advokat och även gjort en polisanmälan.

Kjetils advokat skriver: "Dina klienter skall därför omedelbart öppna aktuell väg. i vart fall till dess frågan om en gemensamhetsanläggning/officialservitut bildas".

Laurens och Margaretha den Hollander har haft stugan i Ingmår sedan 2000.
Laurens och Margaretha den Hollander har haft stugan i Ingmår sedan 2000. Foto: Morgan Bäckvall

Den Hollanders advokat skriver: "Ni har ingen rätt att ta väg över Hollanders fastighet och ni kan inte lova andra ta väg över fastigheten eftersom de inte kan ha bättre rätt än ni".

– Det här är en enskild väg. Som ägare av en enskild väg har man rätt att stänga av sin väg på grund av risk för skador av motoriserad trafik, säger Margaretha den Hollander.

Båda parterna har varit i kontakt med Lantmäteriet och båda parterna vidhåller sin ståndpunkt. Kjetil Karsrud hänvisar till att vägen får användas av hävd, medan paret den Hollander anser att det rör sig om enskild väg på egen mark.

Artikeltaggar

IngmårLantmäterietNyheterSunneSunne kommunTrafik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.