Hoppa till huvudinnehållet

RIK och ÄFF gör upp i hett derby: "Det kommer gå undan"

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se

De är rivaler. De har öppnat säsongen strålande. De ligger etta respektive tvåa i tabellen.

På lördag möts Rottneros IK och Ämterviks FF på Ekebyvallen i ett hett Fryksdalsderby - för första och enda gången den här säsongen.

– Det brukar bli en hel del kamp när vi möts, säger ÄFF-tränaren Torbjörn "Tobba" Nilsson.

Tanken från början var att det här mötet skulle vara en så kallad "kronamatch" för Rottneros IK där företag och privatpersoner sponsrade föreningen med pengar och publik släpps in gratis.

Coronapandemin satte stopp för det, men nu har man börjat lätta en aning på restriktionerna.

De positiva nyheterna för RIK är att publik tillåts, de negativa är att inte mer än 50 åskådare får komma in. Så någon större derbyfest vid sidan av lär alltså inte vänta, men väl på plan är det en ovanligt het match lagen emellan.

Ämtervik toppar division 5 västra med fyra segrar och en oavgjord. Endast en poäng efter ligger Rottneros IK som har öst in mål den här säsongen. I och med att det är enkelserie och endast elva matcher är det viktiga poäng som står på spel.

Rottneros har gjort flest mål i serien. Hälften av dessa har Jefferson Parra Parra gjort (nummer 7).
Rottneros har gjort flest mål i serien. Hälften av dessa har Jefferson Parra Parra gjort (nummer 7). Foto: Dan Enwall

RIK hoppas kunna studsa tillbaka efter förlusten mot Slottsbron, men tränaren Cesar Acuna har stor respekt för motståndet.

– Det kommer att gå undan. Vi möter ett bra Ämtervik. I vintras tyckte jag att de hade många unga men saknade rutin. Nu har de fått in erfarenhet. Karl Norell är enligt mig seriens bästa spelare. Han har redan gjort många mål och då är inte ens det hans bästa egenskap. Är Karl skadefri så styr han mycket. Sedan har deras unga mittbackar varit väldigt bra. De har en bra mix, som man vill ha det som tränare.

Vad blir viktigt för er?

– Att stoppa deras omställningar. De har en forward (Anton Johansson) som är snabb och orädd, han petar in många bollar. Det gäller att ge Karl Norell så lite tid som möjligt. Men det är inte bara dem utan vi måste hålla ihop laget. Jag hoppas att det blir en bra derbymatch. Det är två spelande lag och borde kunna bli en riktigt välspelad seriefinal.

Skytteligaledaren Jefferson Parra Parra väntas vara tillbaka från start i Rottneros.

– Vi är skadefria men slitna. Jag har försökt att gå runt på folk eftersom vi har en bred trupp. Nackdelen är att vi inte blir lika samspelta, säger Cesar Acuna.

Ämterviks FF har öppnat säsongen starkt och toppar division 5 västra inför derbyt på lördag.
Ämterviks FF har öppnat säsongen starkt och toppar division 5 västra inför derbyt på lördag. Foto: Ämterviks FF

Ämterviks FF leder division 5 västra efter fyra segrar och en oavgjord. Det har varit många jämna matcher där ÄFF har dragit det längsta strået.

Är du förvånad att ni har öppnat så bra?

– Egentligen inte med tanke på de spelare vi fick in veckorna före säsongsstarten. Våra unga backar har gjort det bra, vi har fått tillbaka Karl Norell, målvakten Henrik Olsson och Philip Dixelius som har betytt mycket för hela lagbygget. Det går inte att bara ställa ut alla unga, nu när vi har fått in några mer rutinerade har våra yngre vuxit, säger tränaren Torbjörn "Tobba" Nilsson.

En sak med säsongsinledningen förvånar dock ÄFF-coachen.

– Vi har gjort en hel del mål, det är ÄFF inte kända för. Tidigare säsonger har vi snarare vunnit med 1-0 än 4-2. Det var inget jag hade räknat med.

Nu väntar alltså Rottneros IK - som har gjort ännu fler mål än ÄFF.

– Vi får inte ge för stora ytor till Jefferson Parra Parra, eller ge bollen till honom som IFK Velen gjorde. Men han är inte ensam, även Pontus "PW" Wikström måste vi ha koll på.

Vad tror du på för typ av match?

– Det brukar bli en hel del kamp, jag tror inte att alla passningar går fram, skrattar han.

– Hos oss finns det ingen som helst målsättning om att vinna ligan, även om vi så klart vill vinna varje match. Jag tror inte att Rottneros heller känner någon större press. Vi båda kan nog spela ganska avslappnat och njuta av att vara där uppe i toppen, säger Torbjörn "Tobba" Nilsson.

Artikeltaggar

Division 5 VästraFotbollRottnerosRottneros IKVästra ÄmtervikÄmterviks FF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.