Hoppa till huvudinnehållet

Workshop för Sunneföretag: "Digitalisering är ofta lösningen"

Publicerad:
Stefan Skoglund från Compare arbetar som digital affärsutvecklare och pratar under eventet Be digital första september. "Den digitala mognaden är ganska låg här. Vi behöver bli starkare i Värmland", säger han.
Stefan Skoglund från Compare arbetar som digital affärsutvecklare och pratar under eventet Be digital första september. "Den digitala mognaden är ganska låg här. Vi behöver bli starkare i Värmland", säger han. Foto: Sofia Röjder

Den första september hålls ett digitalt event för företag och medarbetare som vill utvecklas digitalt.

– Vi behöver bli starkare i Värmland. Generellt är den digitala mognaden ganska låg i förhållande till andra län, säger Stefan Skoglund, digital affärsutvecklare.

Eventet Be digital anordnas av Compare som är en klusterorganisation för den digitala sektorn i Värmland. Deras arbete går ut på att utveckla Värmland till en attraktiv digital region. Den här satsningen är en del i deras arbete med digital affärsutveckling.

– Det innefattar egentligen alla företag och organisationer i Värmland som vill utvecklas med hjälp av digital teknik, berättar Stefan Skoglund som är affärsutvecklare på Compare.

Första september hålls eventet digitalt och det är en satsning för att öka små och medelstora företags digitala mognad.

– Vi vill stärka företag i en allt mer digital tid. Under eventet kommer jag att gå i genom de senaste digitala trenderna man behöver ha koll på. Utifrån det kan man sedan fundera på sitt företags digitala utveckling.

Så här kan det se ut när Be digital-nätverket träffas. Här får personer möjlighet att utvecklas inom det digitala genom att bland annat samverka med andra.
Så här kan det se ut när Be digital-nätverket träffas. Här får personer möjlighet att utvecklas inom det digitala genom att bland annat samverka med andra. Foto: Sandra Dalåsen

Inspirerande exempel

På Be digitals hemsida kan man testa sin digitala mognad. Där finns också över 40 exempel på vad andra företag har gjort praktiskt som kan vara bra inspiration för att själva sätta i gång en digital utveckling.

– Forskning visar att ju mer digitalt mogen man är desto högre tillväxt och bättre lönsamhet har man. De som satsar på digital utveckling växer snabbare. Är det något vi vet så är det att i framtiden blir allt mer digitalt.

Det är inte bara för entreprenörer och företag.

– Även medarbetare som vill bidra med att utveckla sin arbetsplats digitalt är välkomna. Generellt är den digitala mognaden i Värmland ganska låg i förhållande till andra län och det vill vi ändra på. För näringslivet är det viktigt att bli ännu vassare, konstaterar Stefan.

Programmet

Nio praktiska steg kommer gås i genom. Bland annat visionen för företaget, den kompetens man har eller behöver köpa in samt olika processer. Ett exempel är att förstå kunders behov och beteenden för att kunna utveckla sig med ny teknik.

– Kan man till exempel gå från pappersfakturor till e-fakturor eller jobba med marknadsföringen digitalt? Vi vill göra det väldigt konkret så att man kan börja med något litet och snabbt är ett steg på väg. Det är inte en quick-fix. Många små saker bidrar till att man blir mer konkurrenskraftig.

Hjälp att få

Förutom digital affärsutveckling arbetar Compare med digital innovation som finansieras av Vinnova för att utveckla digitala tjänster inom hälsa och offentlig sektor. Den tredje delen är digital kompetensutveckling.

– Vi försöker få fler att utbilda sig inom det digitala. Vi behöver både längre och kortare kurser och utbildningar i till exempel programmering. Vi jobbar på det tillsammans med Karlstad Universitet.

Företag i hela Värmland kan få hjälp av Compare.

– Vi gör olika projekt och satsningar. Be digital är satsningen för den digitala affärsutvecklingen.

DigitalWell Innovation Hub är en öppen innovationsmiljö för utvecklingen av framtidens digitala hälsotjänster på Karlstad Innovation Park där Compare också har sitt kontor.
DigitalWell Innovation Hub är en öppen innovationsmiljö för utvecklingen av framtidens digitala hälsotjänster på Karlstad Innovation Park där Compare också har sitt kontor. Foto: Sandra Dalåsen

I dagsläget finns också 100 medlemsföretag runt om i Värmland som Compare jobbar för och det finns plats för fler. De gör över 50 event varje år, just nu är alla digitala.

– De är till för kompetensutveckling och för att inspirera. Under hösten har vi tech-talks där någon pratar om ett visst ämne på en lunchträff. Nu när allt är digitalt kan vem som helst vara med utan att resa. Vi har även en podcast som pratar om hur digitaliseringen påverkar oss och vad det innebär att vara digital.

Kostnadsfri rådgivning

Fram till årsskiftet finns möjlighet att få kostnadsfri fördjupad rådgivning om digital utveckling för sitt företag om man håller till på landsbygden.

– För den i Sunne som vill passa på nu finns ett anmälningsformulär på hemsidan. Det berättar vi mer om på workshopen den 1 september. Det är viktigt att Sunneföretagen vet att de kan få hjälp av oss. Kom med på eventet och se vad som är möjligt. Digitalisering är ofta lösningen, avslutar Stefan Skoglund.

Eventet anmäler du dig till via Compares hemsida.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.