Hoppa till huvudinnehållet

Grillning ledde till skogsbränder

Publicerad:
Elden spred sig från grillplatsen, ut i skogen.

Under helgen har det varit två skogsbränder vid Ransjön, troligen orsakade av grillning.

– Man ska alltid ha omdöme när man grillar och se till att göra det på uppgjorda platser, och dessutom släcka noggrant efter sig, uppmanar räddningschef Peter Bergström.

Första larmet om en skogsbrand kom klockan 17.45 på lördagen. Då brann en cirka 200x200 meter stor yta öster om Ransjön.

– Branden hade troligen startat i samband med grillning några meter från stranden. Det var en otillgänglig plats så vi fick köra ut slang och motorspruta med hjälp av båt, och på grund av svår terräng tog det oss 7-8 timmar att släcka branden. Så där höll vi på till sena natten, berättar Peter Bergström.

Under söndagen kom nästa larm. Denna gång var det en mindre markbrand väster om Ransjön.

– Det handlade om en yta på 2x2 meter och även här fanns det grillkol i härden. Hade det inte varit för personer som badat i närheten och uppmärksammat branden, hade denna också kunnat bli betydligt större. Men de lyckades begränsa den med hjälp av sin campingutrustning, berättar Peter Bergström som betonar att brandrisken i skog och mark är stor just nu.

– Det är väldigt torrt i marken, speciellt fram på dagen då solen torkat upp. Då är det stor risk för markbränder.

För tillfället råder inte eldningsförbud men Peter Bergström förklarar att man värderar läget dag för dag.

– Vi ligger högt, mellan fyra och fem på vår skala just nu. Vid eldningförbud ligger vi på 5E.

Eftersom det inte råder eldningsförbud får man alltså grilla ute i naturen.

– Men man ska alltid ha gott omdöme och grilla på uppgjorda platser, och man ska släcka med vatten efteråt. Vill man inte bära med sig en hink för att släcka, kan man ta med sig en plastpåse och fylla med vatten.

Enligt Peter Bergström hade de som grillat under helgen alltså inte släckt ordentligt efter sig, även om båda låg nära vattnet.

– Vid den ena branden har man grillat direkt på marken. Vid den andra hade man grillat på en grillplats men troligen inte släckt ordentligt efter sig, och då har det tagit sig under natten, berättar Peter Bergström.

Brandmännen fick åka båt ut för att kunna släcka den ena skogsbranden.
Brandmännen fick åka båt ut för att kunna släcka den ena skogsbranden.

Artikeltaggar

GrillningNyheterPeter BergströmSkogsbränderSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.