Hoppa till huvudinnehållet

Sunne byter kommunalråd - Kristina Lundberg tar över efter Ingemyr (C)

Publicerad:
Kristina Lundberg är föreslagen som ny kommunstyrelseordförande i Sunne kommun.
Kristina Lundberg är föreslagen som ny kommunstyrelseordförande i Sunne kommun. Foto: Dan Enwall

Gunilla Ingemyr (C) slutar som kommunstyrelseordförande i Sunne kommun. Som hennes efterträdare föreslås Kristina Lundberg, som fram tills nu varit kultur- och näringslivschef i Sunne kommun.

– Jag blev överraskad över frågan, men kände direkt att det är en spännande utmaning, säger Lundberg.

Efter fyra år som kommunstyrelsens ordförande har nu alltså Gunilla Ingemyr (C) beslutat sig för att lämna över ordförandeklubban.

– Jag är stolt över det som vi åstadkommit under min tid som kommunstyrelsens ordförande men kände att jag inte vill ha det här stora ansvaret nästa mandatperiod. Då blev det naturligt att kliva av nu eftersom den stora och viktiga budgetprocessen är aktuell direkt efter sommaren, säger hon.

Som sammankallande i valberedningen har Gunilla Ingemyr varit aktiv i processen kring att hitta en efterträdare.

- Flera inom partiet har sagt att de inte kan tänka sig att axla det här ansvaret och då kom Kristina upp som ett hett alternativ. Det är viktigt vem som tar över och jag har ett väldigt stort förtroende för henne.

"Jag är stolt över det som vi åstadkommit under min tid som kommunstyrelsens ordförande men kände att jag inte vill ha det här stora ansvaret nästa mandatperiod. Då var det rätt läge att kliva av nu", säger Gunilla Ingemyr (C).
"Jag är stolt över det som vi åstadkommit under min tid som kommunstyrelsens ordförande men kände att jag inte vill ha det här stora ansvaret nästa mandatperiod. Då var det rätt läge att kliva av nu", säger Gunilla Ingemyr (C). Foto: Dan Enwall

Ingemyr stannar kvar i politiken, som ledamot i fullmäktige. Hon har varit kommunstyrelsens ordförande i fyra år, oppositionsråd i två år och socialnämndens ordförande i åtta år.

Samarbetet mellan Centern och Socialdemokraterna i Sunne fortsätter precis som i dag och styrs av det samarbetsavtal som partierna kom överens om efter förra valet.

"Bred kompetens"

Centerpartiets styrelse beslutade sig för att föreslå att Kristina Lundberg tar över som kommunstyrelsens ordförande och under måndagskvällen den 3 augusti ställde sig partiets fullmäktigegrupp bakom förslaget. Detta förslag läggs nu fram till kommunfullmäktige inför nästa möte den 7 september.

– Det här har gått relativt snabbt. Gunillas beslut växte fram under våren. Sedan har vi haft en diskussion framförallt under juli månad. Men vi är mycket nöjda med valet. Kristina har bred kompetens, bland annat när det gäller ekonomi och statsvetenskap, och gedigen erfarenhet av viktiga frågor som landsbygd, näringsliv och kultur. Dessutom är hon väldigt trevlig och energisk som person vilket också är viktigt, säger Sunnecenterns kretsordförande Nils Ahlqvist.

Att det blir just Kristina Lundberg som tar över överraskar säkert många då hon haft låg profil när det gäller politiken.

– Jag blev överraskad över frågan, men kände direkt att det är en spännande utmaning trots att jag har sett på nära håll vilken utsatt position det är under mina år som tjänsteperson på kommunen. Det har i mitt uppdrag som enhetschef varit viktigt för mig att vara opolitisk, men jag delar Centerpartiets värderingar. Jag har stor respekt för uppdraget och känner mig hedrad. Jag kände av flera skäl att det var rätt att tacka ja, framförallt eftersom jag är besjälad av att utveckla Sunne som plats och att det är viktigt för demokratin att fler engagerar sig politiskt på alla nivåer, säger hon.

Hårt utsatt

Under förutsättning att kommunfullmäktige röstar fram Kristina Lundberg som ny ordförande för kommunstyrelsen den 7 september tar hon från och med då tjänstledigt från jobbet som kultur- och näringslivschef i Sunne kommun.

Lundberg har inte varit politiskt engagerad tidigare. Hon har en fil. kand i statistik och en pol. kand i nationalekonomi och har jobbat i Sunne sedan 2010. Först som landsbygdsutvecklare anställd av Hushållningssällskapet (2010-2012) och sedan som enhetschef för näringsliv & tillväxt (2012-2020) och sedan den 1 januari 2020 som kultur- och näringslivschef.

– Jag har med mig mycket energi in i detta, men vet också att man är hårt utsatt som politiker. Samtidigt gör det att det känns ännu viktigare. Det måste finnas personer som vågar ta de här uppdragen. Jag räds inte att det kan bli hårt och tufft, utan ser det som en utmaning, säger Kristina Lundberg.

Artikeltaggar

Gunilla IngemyrKristina LundbergNyheterSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.