• idag
  5 aug
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  6 aug
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändarsvar: Där vänskap växer sker också integration

Insändare
PUBLICERAD:
"Sverige är en del av övriga världen och att neka människor möjligheten att få en fristad är både ofattbart snålt och ett brott mot internationella konventioner, som vi skrivit under", skriver Karin Lövestam-Öberg.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till Jan-Erik Annersand, Sverigedemokraterna den 24 juli:

Valet står mellan att tiga eller att skriva en insändare som svar. Jag väljer som synes det senare!

Först ett tack för en bra artikel om satsning på integration den 17 juli. Så positivt att vi i Sunne har beviljats 525 000 kronor till ett utmärkt projekt. Jag är stolt över att vara skattebetalare och få bidra till ett projekt med målet att alla ska kunna bo här – utan att känna utanförskap och med möjlighet att förstå svenska normer och värderingar.

Hur är det möjligt att vara negativ till ett projekt där nyanlända lär sig svenska värderingar och integreras? Den bild, som insändaren ger av vårt samhälle, får stå för skribenten (-och kanske andra personer i SD.) Väljer man att se invandring som ett hot, då anser man kanske att integration också är av ondo.

Du beskriver situationen i Sverige med ordet ”massinvandring”, vilket är synnerligen passé eftersom antalet asylsökande har gått ned radikalt. Det ges ofta en falsk bild av att människor kommer hit för att utnyttja vår välfärd. Jag har i åratal arbetat med asylsökanden och flyktingar och de jag känner har alla flytt från länder där deras liv hotats. Det är för att överleva som människor flyr!!

Sverige är en del av övriga världen och att neka människor möjligheten att få en fristad är både ofattbart snålt och ett brott mot internationella konventioner, som vi skrivit under.

Du skriver att många nyanlända ”inte vill anpassa sig till vårt samhälle” och tolkar att Anna Ullenius menar att vi svenskar ska anpassa oss till de nyanlända. Hur många nysvenskar känner du, som inte vill anpassa sig?! Jag känner många nyanlända, som verkligen längtar efter att få bli en del av vårt samhälle. Hur ska en integration ske om vi inte vågar möta varandra och om inte arbetsplatser, föreningar, företagare m.fl. bereder rum så att vardagsmöten kan ske? Ingen kan komma in i ett samhälle där man stänger alla dörrar.

Öppna upp!! Där vänskap växer där sker också integration. Stänger vi om oss så växer utanförskapet och parallellsamhällen bildas. Vi har makt att påverka vårt samhälle och vi bygger det tillsammans.

Slutligen förs det fram att genom den massinvandring som sägs pågår så ”kan svenska folket vara i minoritet om 50 år och islam vara den största religionen i Sverige”

Det beror väl ändå på oss alla det!

Korset i vår flagga är för många en symbol för kärlek och öppenhet. Att inte förstå att tron är en stark drivkraft i människors liv är ett sekulärt misstag.

Ett bra sätt att motverka den utmålade hotbilden är därför att ta reda på vad kristen tro egentligen står för; Öppenhet, tolerans och kärlek! Den värdegrunden gör att det nya inte är ett hot utan en möjlighet till nya vänner och ett spännande och berikande samhälle.

Jag är stolt över att bo i en kommun som arbetar för att det ska finnas rum för oss alla!

Karin Lövestam-Öberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.