Hoppa till huvudinnehållet

Sverigeresor för norrmän – trots reseavrådan

Publicerad:
Norrmän planerar att besöka sina fritidshus i Sverige i sommar, trots att den norska regeringens avrådan. Arkivbild.
Norrmän planerar att besöka sina fritidshus i Sverige i sommar, trots att den norska regeringens avrådan. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Flera norrmän som har stuga i Sverige planerar att trotsa de norska reseråden och tillbringa sommaren här.

I ett brev till norska ministrar vädjar de även om att få göra undantag från karantänsreglerna.

För en vecka sedan öppnade Norge gränserna mot Norden. Dock inte mot hela Sverige, Gotland utgör ett litet undantag dit det är okej för norrmän att resa.

När semestern inleds på många håll planerar en hel del norrmän som äger en stuga i Sverige att gå emot den norska regeringens rekommendationer om att undvika Sverige, rapporterar bland annat Östersunds-Posten.

Det betyder att norrmännen kommer att behöva avsluta ledigheten med att sitta i karantän hemma i Norge.

– Jag har en del praktiska saker att fixa med i stugan i Storvallen och det måste göras i sommar. Tiden i karantän hemma i Norge kan jag fördriva med att måla om huset, säger Lars Otto Grønseth från Stjørdal, till tidningen.

"För stränga"

Han skapade en grupp på sociala medier i april för norrmän som äger fritidshus i Sverige. Gruppen har på kort tid växt och har nu 5 000 medlemmar. Många av inläggen vittnar om att flera är beredda är bryta mot den norska regeringens rekommendationer om att undvika Sverige.

– Det är många i gruppen som säger att de ska göra det. De flesta tycker att reglerna är alltför stränga. Vi hoppas så klart på undantag från karantänsreglerna för oss som har fritidshus att vistas i, säger Lars Otto Grønseth.

Vill se undantag

Norska Einar Rudaa är också initiativtagare till gruppen. Tillsammans med andra stugägare har han skickat ett brev till hälsominister Bent Høie samt justitie- och beredskapsminister Monica Mæland, rapporterar NTB.

Kravet till de norska ministrarna: norrmän med stuga i Sverige ska undantas karantänsreglerna.

– Ett undantag bör inte vara svårt att bevilja, säger stugägaren Einar Rudaa till nyhetsbyrån.

Ministrarna uppger för NTB att systemet bygger på tillit. Att kontrollera resenärer vid gränsen är svårt i praktiken.

– Men vi kan göra slumpmässiga prover och bedömningar, och du kan bli tillfrågad att bevisa det du hävdar. Det här är varje individs personliga ansvar, säger justitie- och beredskapsminister Monica Mæland till NTB.

Klara Stefansson/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetInrikes/utrikesNorgeResorSverige

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.