• idag
  24 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.5 mm
 • söndag
  27 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Hemestra i Sunne

Insändare
PUBLICERAD:
"Hemestra i Sunne", uppmanar Gun-Britt Pettersson, ordförande i Stiftelsen Sundsbergs gård.
Foto: Dan Enwall
Hemester, ett ord som har funnits tidigare men som har fått ett nytt liv i och med utbrottet av coronan detta år. Hemester… kan det vara något tänker säkerligen många.

Ja, säger jag, i detta ordet hemester ligger en ofantlig mängd av möjligheter. Tänk utanför ramarna och se er omkring. I detta land finns så fantastiskt mycket att både se och uppleva. I vårt landskap Värmland finns likaså mycket att uppleva och se och sist men inte minst i vår kommun Sunne finns oanade upplevelser som bara väntar på att få visa upp sig. Vi har fantastiska vandringsleder på ett flertal ställen, underbara sjöar att bada i eller att fiska i, fin shopping i vårt samhälle som vill visa upp sitt utbud och locka till köp. Glöm inte bort affärerna i Sunne, tomma affärer och affärsytor är ingen trevlig syn. Vi har fina restauranger med ypperlig mat, många lockar också med närproducerad mat. Vi har lekparker för barnen, många utflyktsmål som Mårbacka, Rottneros, Sundsbergs gård, Tossebergsklätten, vackerheta i fina Gräsmark, undersköna Lysvik med både mat och glass. Sillegården i fagra Västra Ämtervik, kort sagt det finns mycket att göra.

Som ny ordförande i styrelsen för Stiftelsen Sundsbergs gård vill jag slå ett rejält slag för gårdsmuseet på Sundsbergs gård. En fantastisk byggnad från 1700 talet, sprängfylld av historia. Här kan man se ett hem ifrån 3 sekler som var bebott ända fram till 1978 då de sista boende i huset, makarna Sjökvist, flyttade in i ett nybyggt hus bara ett stenkast ifrån gårdsmuseet. Allt finns kvar sedan den tiden. Här kan man känna historiens vingslag direkt när man stiger innanför väggarna. Tänk alla människor som har gått in och ut genom dessa dörrar, alla samtal, glädje över lyckade skördar, missnöje vid missväxt och sämre tider, födslar,sjukdom och död, skratt och gråt, alla känsloyttringar som man kan tänka sig. Låt barnen ta del av husets historia, låt äldre minnas hur det var.

Vi öppnade gårdsmuseet den 20/6 och har sedan öppet till 16/8.

Guidningar sker på lördagar och söndagar med hjälp av Mårbackas guider. Från detta år skall vi försöka få fram ett allt större samarbete med Mårbacka eftersom Mårbacka och Sundsbergs gård ( Björne) är så tätt sammanlänkade genom boken Gösta Berlings Saga. Välkomna till oss, vi använder både swish och kontant betalning och vi tar naturligtvis hänsyn till Coronaspridningen.

När ni ändå är på gården så finns flera museer att besöka. Tandläkarmuseet, Textilmuseet, skafferiet och i viss mån skogsmuseet. Och som grädde på moset har vi cafeet med utsökt gott, hembakat kaffebröd plus konstutställningar i utställningslokalen. Varför tveka? Här finns även små söta höns som knallar omkring i sin bur. Det finns sandlådor och lekstuga för barnen. När föräldrarna fikar ute på gården så kanske barnen leker en stund efter saftglaset och bullen. Vill man sen bada så ligger Kolsnäsbadet en halv kilometer därifrån.

Vandringslederna på Sundsberg ligger nära och kan kopplas ihop med besök hos oss. Lyft blicken och se, man behöver inte åka över hela världen för att upptäcka vår vackra värld. Vi har en vidunderlig natur här i Sunne och möjligheter, massor av möjligheter. Välkomna att hemestra hos oss.

Gun-Britt Pettersson, ordförande i styrelsen för Stiftelsen Sundsbergs gård

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.