Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen i Värmland får fatta beslut om licensjakt på varg

Publicerad:
Länsstyrelsen i Värmland får fatta beslut om licensjakt på varg.
Länsstyrelsen i Värmland får fatta beslut om licensjakt på varg. Foto: Tommy Andersson

Länsstyrelsen i Värmland får fatta beslut om licensjakt på varg. Detta efter att Naturvårdsverket har överlåtit den möjligheten.

Samtliga länsstyrelser i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har fått möjlighet att fatta beslut om licensjakt efter varg. Detta kan ske efter att ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått miniminivån för en art.

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna i Värmland, Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala och Örebro kommer nu få utreda om licensjakt efter varg är möjligt utifrån de förutsättningar som finns.

Länen i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet kommer att arbeta vidare i en gemensam arbetsgrupp. I Värmland inledes det arbetet så snart som möjligt och om det finns förutsättningar för att fatta beslut om licensjakt i Värmlands län, så måste beslutet fattas senast den 1 oktober.

Det har larmats om illegal jakt på flera håll den senaste tiden. Naturvårdsverket bedömer att den illegala jakten är så stor del av vargars dödlighet att skydds- och licensjakten påverkas.

Artikeltaggar

Djur och naturJaktVargarVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.