Hoppa till huvudinnehållet

Karin och Marc Broos fick kulturpriset till Göran Tunströms minne

Publicerad:
Marc och Karin Broos fick kulturpriset till Göran Tunströms minne.
Marc och Karin Broos fick kulturpriset till Göran Tunströms minne. Foto: Marielle Magnusson

Karin och Marc Broos tilldelas kulturpriset till Göran Tunströms minne.

– Jätteroligt, vi blev verkligen glada, eftersom jag vet att Göran tyckte mycket om Alma löv och gillade Karins verk. Jag tror säkert att han är väldigt nöjd med att vi fick priset, berättar Marc.

Varje år delar Sunne kommun ut ett pris till Göran Tunströms minne. Priset instiftades år 2000 och ska bidra till att stimulera kommunens kulturella liv. Priset delas ut till lokalt verksamma kulturskapare i Sunne kommun för insatser som har berikat kulturlivet i kommunen.

Samtidigt som Marc Broos är väldigt glad över priset, avslöjar han att han faktiskt haft en förhoppning om att få det lite tidigare.

– Jag hade hoppats att vi skulle få det medan vi drev Alma Löv. När vi slutade gav jag upp hoppet. Så nu kom det som en total överraskning. Kanske är det inte så lätt att bli profet på hemmaplan. Vi känner oss verkligen som Sunnebor och att nu bli "hyllade" av vår hemkommun är förstås det allra roligaste. Jag tror att Göran Tunström gillar årets val av pristagare och nickar instämmande från sin himmel och suckar "äntligen".

Extra glad är han över priset eftersom han har flera kopplingar till Göran Tunström.

– Vi öppnade konstprojektet Alma löv of exp & unexp.art 1998. Göran kom på besök flera gånger. Då berättade han att han varit vän med en hel del holländska författare och konstnärer som bosatt sig häromkring i slutet av 1950-talet. Bland annat bodde några i Fölsvik, så det gör det extra roligt. Göran berättade också att kommunen frågat honom och Lena (Cronqvist) om de ville köpa Smedsby skola efter att skolan lagts ner i slutet av 1960-talet. Men det föll på att ingen av dem hade körkort. Annars hade kanske de bott här. Det är lite speciellt, konstaterar Marc.

Omöjligt projekt

När Marc tänker tillbaka kan han konstatera att Alma löv från början var ett "omöjligt" projekt.

– Hade jag varit entreprenör skulle jag inte ha satsat. Vi hade ingen budget. Det låg på fel sida av sjön och var svårt att hitta och en "omöjlig" konst som man kanske inte är så van vid på landet. Värmland som främst är förknippat med tillbakablickande och arvet. Men trots alla varningar blev projektet en succé, årligen hyllat av recensioner med helsidor i tongivande media som DN och SvD, säger Marc och fortsätter;

– Besökarna var ofta konstkunniga från storstäder utanför länet. Besökare som övernattade, åt och shoppade i Sunne. Alma Löv har under många år sponsrat kommunen istället för tvärtom. När besökstillströmningen hotade att bli för stor och risken fanns att Alma skulle bli ett trivselställe och att jag skulle förvandlas till trivseltomte la vi ner Alma Löv, precis när verksamheten efter tretton år stod på topp. Publiktillströmning är annars en entreprenörs stora dröm och allt större antal besökare är för de flesta ett mått på framgång.

Efter tre års vila öppnade dottern Stella Alma Löv och hon driver projektet vidare.

Idag är Karin Broos högaktuell med utställningen "En stund på jorden" i Linköpings konsthall som öppnade i torsdags, medan Marc berättar att han kommer att ha en utställning i Nässjö i augusti.

– Eftersom jag inte längre är aktiv med Alma löv, har jag mer tid över till min egen konst. Dessutom har jag börjat skriva dikter, fast bara för min egen skull, berättar han.

Motivering till priset lyder:

"För modet att våga utmana och ifrågasätta samhället genom konsten och samtidigt skapa en nationellt och internationellt känd och erkänd konstinstitution i Sunne. Marc och Karin Broos konstnärskap bidrar med att skapa förutsättningar för kulturutvecklingen i Sunne. De har visat att en dröm inte behöver stanna vid en dröm".

Artikeltaggar

Karin BroosKulturpris till Göran Tunströms minneMarc BroosNyheter

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.