Hoppa till huvudinnehållet

Professor får Mårbackapriset - vill rädda "sagotanten" Selma

Publicerad:
Birgitta Holm, författare och forskare, prisas för sitt arbete med Selma Lagerlöfs författarskap.
Birgitta Holm, författare och forskare, prisas för sitt arbete med Selma Lagerlöfs författarskap. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Professor Birgitta Holm, Uppsala, är expert på starka kvinnors författarskap. Nu belönas hon med årets Mårbackapris för sin forskning om Selma Lagerlöf.

Samtidigt får tidigare riksmarskalken och landshövdingen Ingemar Eliasson Mårbackaplaketten.

Beskedet från Mårbackastiftelsen kommer lagom till att Mårbacka öppnar för säsongen den 6 juni. Prisutdelningen kommer dock att ska till hösten.

Då får Birgitta Holm ta emot priset som är på 25000 kronor och delas ut vartannat år.

Mårbackastiftelsens prismotivering lyder: ”…för mångåriga och banbrytande insatser inom svensk litteraturforskning, främst om kvinnors författarskap, samt för hennes nydanande och inspirerande omtolkningar av Selma Lagerlöf.”

Räddar sagotanten

I ett pressmeddelande beskriver Birgitta Holm hur hon vinnlagt sig om att lyfta fram Selma Lagerlöf som författare.

– Det jag gör är att försöka rädda ”sagotanten”, rädda något av det speciella som utmärker henne, en kosmisk förmåga. Idag är det den kompetenta vardagsmänniskan som dras fram. Jag vill lyfta fram den unika verkningskraft som finns hos henne. Det är inte det lesbiska, det nutida, entreprenören eller jordbrukaren som gör Selma till Selma. Det hon skriver innehåller något som ytterst få i världen behärskar, nämligen symbolförmågan. Hon går ner i djupet, jag jämför ibland med den ryske filmskaparen Andrej Tarkovskij, förklarar hon.

Fd landshövding prisas

Mårbackastiftelsen delar också ut Mårbackaplaketten. Den belöningen går den här gången till Ingemar Eliasson, tidigare riksmarskalk, statsråd och landshövding, för ”hängivna insatser för värmländsk kultur och i synnerhet för Selma Lagerlöfs författarskap och Mårbacka.”

Ingemar Eliasson belönas med Mårbackaplaketten. Här ses han i rollen som riksmarskalk tillsammans med sin fru Carin Eliasson. Han har även varit landshövding i Värmland.
Ingemar Eliasson belönas med Mårbackaplaketten. Här ses han i rollen som riksmarskalk tillsammans med sin fru Carin Eliasson. Han har även varit landshövding i Värmland. Foto: Anders Wiklund/TT

Artikeltaggar

FörfattareIngemar EliassonLitteraturMårbackaMårbacka minnesgårdMårbackaprisetNöje/KulturSelma LagerlöfSunneUppsala

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.