Hoppa till huvudinnehållet

Sunne: Brister när revisorer granskade kommunala fastighetsförsäljningar

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
" Det är bara att inse att det finns förbättringspotential" säger kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C) om granskningen kring kommunala fastighetsförsäljningar.
" Det är bara att inse att det finns förbättringspotential" säger kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C) om granskningen kring kommunala fastighetsförsäljningar. Foto: Dan Enwall

Revisorer har granskat Sunne kommuns sätt att arbeta vid avyttring av kommunala fastigheter. Brister som lyfts i granskningen utgör sex punkter.

– Vi tar till oss de anmärkningar vi har fått och kommer att vidta åtgärder, säger kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C).

Revisorer har granskat kommunstyrelsens process vid avyttring av kommunala fastigheter. De har kommit fram till att kommunens process vid avyttring av fastigheter varken är ändamålsenlig eller rättssäker.

Sex olika brister lyfts:

"Det finns ingen policy eller riktlinjer för avyttring av fastigheter. Det saknas krav och villkor avseende affärsmässighet, konkurrens, saklighet objektivitet.

"Det finns inga dokumenterade handläggningsrutiner för avyttring av fastigheter"

"Det finns ingen dokumentation över genomförda försäljningar av villatomter"

"Det framgår inte att på vilka grunder Sunne Fastighets AB tilldelades markanvisning på Magasinsgatan. Det finns en risk att försäljningen står i konflikt med EU:s statsstödsregler"

"Obehöriga tjänstepersoner har skrivit under avtal"

"Rutiner för uppföljning av riktlinjer om mutor och jäv saknas. Det framgår inte vilka sanktionerna är om man inte följer dem"

Gunilla Ingemyr håller med om att det finns flera punkter som kan bli bättre.

– Det är bara att inse att det finns förbättringspotential. Vi tar till oss de anmärkningar som revisorerna har gett oss och kommer att jobba för att rätta till de här bristerna. Nu har vi det svart och vitt. Jag tycker att granskningen är berättigad, säger hon.

Artikeltaggar

Gunilla IngemyrNyheterSunneSunne Fastighets ABSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.