Hoppa till huvudinnehållet

Utmärkta leder: Ta hojen eller kanoten i sommar

Publicerad:
Reporter Liselotte Lans
Liselotte Lans
liselotte.lans@provinstidningen.se
För den som vill testa kajakpaddling, finns det möjligheter genom exempelvis Friluftsfrämjandet och Åmåls kanotförening. Föreningarna ordnar ibland prova-på-tillfällen och har också utrustning att låna eller hyra för medlemmarna.
För den som vill testa kajakpaddling, finns det möjligheter genom exempelvis Friluftsfrämjandet och Åmåls kanotförening. Föreningarna ordnar ibland prova-på-tillfällen och har också utrustning att låna eller hyra för medlemmarna. Foto: Elinor Thuresson

I Åmål finns alla möjligheter att komma ut i naturen och vara aktiv och njuta av utevistelsen vare sig det gäller på land eller till sjöss.

Det finns mängder av olika cykelvägar och för den som hellre vill ge sig ut på sjövägen och paddla så har det i sommar ordnats med en ny paddelled på Vänern.

För den som vill cykla och motionera med varierande längd och underlag, alltifrån rena skogsbanor till asfalt, så hägrar Hanebols friluftsområde i Åmål. Där kan man välja på ett 10-tal banor med svårighetsgrad från lätt till svår. För varje bana kan man ladda ner en karta, via kommunens hemsida. Sedan är det bara att trampa på! En av de längre turerna startar vid Hanebol och drar sig bort till Torpane och Edsleskog och sedan mot Sandviken och Kasenberg innan den vänder in mot Hanebol igen.

På Hanebols friluftsområde har fler leder öppnats för cyklister och det har även byggts en teknikbana.
På Hanebols friluftsområde har fler leder öppnats för cyklister och det har även byggts en teknikbana. Foto: Fredrik Tacacho

Man kan också testa teknikbanan, lätt bana, och det "gula" terrängspåret om man vill cykla banor anpassade för mountainbike.

Vill man cykla på vanliga cykelbanor och vägar har kommunen tagit fram åtta kartor med tips på lämpliga turer, med gps-spår, som finns utanför Åmåls tätort. Flera av dem fungerar även med vanlig vardagscykel.

Paddla efter karta

En spännande nyhet i sommar för den som vill prova att paddla, eller redan är en inbiten kanotist, är den nya paddelleden som kommunen tillsammans med Friluftsfrämjandet och Lake Vänern Grand Tour tagit fram. Arbetet har skett i samråd med länsstyrelsen och kartan visar vägen i naturreservaten Tösse skärgård och Yttre Bodane.

Paddelkartan visar var det finns lämpliga rastplatser, sevärdheter och även var det finns övernattningsmöjligheter. Den visar också viktiga detaljer som var man kan lägga i kanoten, hämta dricksvatten med mera.

Detalj ur Åmåls kommuns nya paddelkarta som visar lämpliga leder i Tösse skärgård och Yttre Bodane.
Detalj ur Åmåls kommuns nya paddelkarta som visar lämpliga leder i Tösse skärgård och Yttre Bodane.

Tösse skärgård är ju den största skärgården på västra sidan Vänern och består av ett 30-tal skogklädda öar. På Svegön, Sandön och Björkön finns fina möjligheter att tälta. Lättast lägger man i kanoterna vid iläggningsplatsen vid parkeringen i Tössebäcken,

20 kilometer söder om Tösse ligger örika Yttre Bodane. Paddlingsleden följer där i stora delar en gammal skutled. En lagom tur kan vara att paddla upp till Trollön och Gåsön i den norra delen och sedan tillbaka till iläggningsplatsen som ligger inte långt från naturreservatets parkeringsplats.

Så ut och njut i sommar av sötvattenspaddling i en svårslaget vacker skärgårdsmiljö.

Artikeltaggar

CyklarFriluftsfrämjandetHanebols friluftsområdeSommarTurismTössebäckenÅmål

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.