Hoppa till huvudinnehållet

M-kritik mot Sunnes budgetprocess: "Varför denna slutenhet?"

Publicerad:
Henrik Frykberger (M), oppositionsråd i Sunne kommun, är kritisk mot hur processen kring den reviderade budgeten gått till.
Henrik Frykberger (M), oppositionsråd i Sunne kommun, är kritisk mot hur processen kring den reviderade budgeten gått till. Foto: Dan Enwall

Sunnes oppositionsråd Henrik Frykberger (M) är frustrerad över hur han menar att den politiska majoriteten och kommunledningen hanterat processen kring den reviderade budgeten.

– Jag tycker det är jätteolyckligt att majoriteten i de här tuffa ekonomiska tiderna väljer att helt exkludera oppositionen, säger han.

Budgeten som antogs för 2020 togs av kommunfullmäktige i september 2019. Redan då riktade delar av oppositionen skarp kritik mot budgeten som man ansåg var underfinansierad.

– Jag väckte en interpellationsdebatt i januari, även det med anledning av att budgeten hade rasat ihop. Men det ville inte majoriteten vidkännas då och någon budget skulle inte revideras. Fjorton dagar senare fick vi veta på beredningen att budgeten skulle revideras. Sedan har det varit tyst ända tills ganska nyligen, säger Henrik Frykberger.

Den 18 maj gavs den första informationen om majoritetens förslag till företrädare för alla politiska partier. På budgetberedningen den 26 maj gavs ytterligare information.

– Majoriteten och en väldigt tajt grupp i kommunledningen har reviderat budgeten under våren, utan att budgetgruppen fått vara med. Ramarna presenterades alltså i förra veckan, med en ramtilldelning till varje förvaltning, utan förklaring till hur man har kommit fram till ramen och vilka konsekvenser det kommer att få för förvaltningarna och hur de har tänkt för att uppnå det här. Och visst, på tisdagens budgetberedning fick vi något mer information än förra veckan. Men det är fortfarande väldigt svårt att förstå hur budgeten ska nås. Jag har eftersträvat att budgeten ska revideras, men det jag har stora synpunkter på är slutenheten. Varför vägrar de att dela med sig av informationen om hur målen ska nås? undrar en uppenbart irriterad Henrik Frykberger.

Den 2 juni kommer den reviderade budgeten att behandlas i kommunstyrelsen. Den 15 juni tas det slutgiltiga beslutet på kommunfullmäktige. Majoriteten betonar att oppositionen har tid på sig att ta fram egna förslag ända fram till dess.

– Det är inte så lätt när vi inte har fått veta tidigare hur tankarna går. I budgetberedningen förväntades vi fatta ett formellt beslut, om en budget som vi inte vet konsekvenserna av. Den samlade oppositionen har reserverat sig mot budgeten. Motiveringen är att vi inte har fått något underlag. Vi förstår inte hur budgeten ska nås. Vi har dessutom inte haft någon tid att förankra det här i våra partigrupper, säger Frykberger.

"Vi saknar initiativ och idéer från oppositionen som kan bidra till en positiv utveckling av Sunne", kontrar kommunalråden Tobias Eriksson (S) och Gunilla Ingemyr (C).
"Vi saknar initiativ och idéer från oppositionen som kan bidra till en positiv utveckling av Sunne", kontrar kommunalråden Tobias Eriksson (S) och Gunilla Ingemyr (C). Foto: Dan Enwall

Så här svarar kommunalråden Gunilla Ingemyr (C) och Tobias Eriksson (S) på kritiken.

– Henrik Frykberger är oppositionsråd och har en tjänst på 40 procent för att kunna arbeta två dagar i veckan med de frågor som är aktuella. Oppositionen har full tillgång till tjänstemän för informationsinhämtning. Tyvärr ser vi sällan förslag från oppositionspartierna, däremot ägnas förvånansvärt mycket tid till att kritisera den sittande regimen. Vi saknar initiativ och idéer från oppositionen som kan bidra till en positiv utveckling av Sunne.

Processen bakom budgeten förklarar man så här:

– Politiken ska besluta om de ekonomiska ramarna och verksamheten utföra sitt uppdrag utifrån tilldelad budget och de mål vi har satt. Vår ambition är att i större utsträckning än tidigare låta verksamheterna i samarbete med de fackliga företrädarna komma med förslag om hur vi utifrån de pengar vi har kan ge den bästa servicen till våra innevånare. Vi har ett stort förtroende för chefer och personal ute i våra verksamheter, säger Ingemyr och Eriksson.

Henrik Frykberger menar att det finns all anledning att ifrågasätta majoritetens inställning.

– Budgeten kommer givetvis att beröra personal. Där har vi ju ett formellt ansvar gentemot fack och våra arbetstagare. Nu har ju majoriteten bedömt sig själva som arbetsgivare. Helt plötsligt är inte kommunstyrelsen i sin helhet arbetsgivare, så som det står i lagen. Jag tycker det är jätteolyckligt att majoriteten i de här tuffa ekonomiska tiderna väljer att helt exkludera oppositionen. Att man inte vill ha med oss alls utan tvärtom söker konfrontation, säger han.

Majoriteten och oppositionen i Sunne kommun har helt olika syn på hur budgetarbetet bör gå till.
Majoriteten och oppositionen i Sunne kommun har helt olika syn på hur budgetarbetet bör gå till. Foto: Dan Enwall

Majoriteten delar inte den bilden.

– Vi exkluderar inte oppositionen, de är välkomna med konstruktiva förslag. Vi söker inte konfrontation. Slutsatser om vilka som gör det kan dras utifrån de uttalanden och insändare som kommer från oppositionsföreträdare. Vi hoppas på ett bättre samarbetsklimat i de här svåra tiderna, avslutar Gunilla Ingemyr och Tobias Eriksson.

Artikeltaggar

Gunilla IngemyrHenrik FrykbergerNyheterSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.