Insändare: Är oppositionen bara ett rundningsmärke?

Insändare
PUBLICERAD:
"Jag är mycket allvarligt oroad att majoriteten även för detta år är för sena på bollen och inte tar höjd nog med anledning av den enormt stora ekonomiska osäkerhet som nu ligger framför oss" skriver Henrik Frykberger (M).
Foto: Fredrik Finnebråth
Ingress här...

Med anledning av artikeln i Fryksdalsbygden den 19/5 där Gunilla Ingemyr (C) redogör för hur kommunen ska spara 7.4 milj och att den informationen gavs till oppositionen måndagen den 18/5, så måste jag ge en kompletterande bild av det ekonomiska läget. I måndags presenterade majoriteten, det vill säga C och S sin reviderade budget där de gav de olika förvaltningarna nya ekonomiska ramar att förhålla sig till. Dessa ramar kan jag i dagsläget inte kommentera eftersom inte några som helst åtgärder presenterades för att nå dessa ramförslag eller vad det skulle medföra för konsekvenser för våra verksamheter.

Det som däremot är väl värt att belysa är att den reviderade budgeten och det sparkrav som följer inte på något vis är relaterat till Corona-epidemin, även om Ingemyr försöker sig på konststycket att vältra över kommunens ekonomiska situation på den allvarliga Coronakris hela vårt land befinner sig i. Tvärsom så är till och med de extra statsstöd som nu räknas in i majoritetens reviderade budget 1,9 miljoner högre än de budgeterade skatteminskningar som är inräknade. I de nya ramarna för förvaltningen så är heller inte några direkta ”coronakostnader” medtagna, eftersom de kommer att eftersökas hos staten. Den reviderade budgeten och det sparbeting som följer är i sin helhet en konsekvens av svag politisk ledning, vilket orsakat bland annat att budgeten för 2020 sprack innan året ens började. Det samlade överskridandet hos våra förvaltningar mot budgeten var för 2019 över 15 milj och trots detta så förmådde inte majoriteten att visa någon handlingskraft, detta trots upprepade uppmaningar från oss i oppositionen. Det innebär att 2020 års budget var överspelad innan den ens trätt i kraft.

Jag är mycket allvarligt oroad att majoriteten även för detta år är för sena på bollen och inte tar höjd nog med anledning av den enormt stora ekonomiska osäkerhet som nu ligger framför oss. Att det idag är väldigt svårt att lägga en hållbar/säker budget med anledning av Corona är jag väl medveten om och det är ytterst beklagligt att inte majoriteten tidigare har förmått att ta det ekonomiska läget på allvar. Nu tvingas vi gå in i en mörk och osäker tid med att börja städa gamla synder.

Jag vill även beklaga att majoriteten inom C och S överhuvudtaget inte ser något värde alls i oppositionens kunskaper och tankar gällande den ekonomiska situationen. På inget vis är vi välkomna att ge inspel eller ens få information om hur de tänker sig den reviderade budgeten. Vi blir presenterade de nya ramarna som verksamheterna kommer att få förhålla sig till, sen vägrar de att ens dela med sig av hur tankarna går för att nå dem. Tänk er en styrelse för en förening/företag där styrelsen är solidariskt ansvariga för företaget/föreningen men bara dryga halva styrelsen får ta del av ett åtstramningsprogram och dess följdverkningar. Den sitsen sitter oppositionen i och så kommer det tydligen att förbli fram till efter beslut enligt vad som sades på det sk informationsmötet. Detta samtidigt som de gärna vill framhålla att de vill samarbeta och finna breda lösningar. Jag tycker sådana uttalanden är ett hån mot oss i oppositionen och hoppas slippa höra sådana floskler i framtiden när de inte menar det.

Henrik Frykberger (M)

Oppositionsråd Sunne Kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.