Hoppa till huvudinnehållet

Sunningar i världen: Christoffer jobbar på EU-kommissionen i Bryssel

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
"Vi arbetar hemifrån sedan en tid, men det fungerar väldigt bra, säger Christoffer Branzèn om sitt jobb på EU-kommissionen i Bryssel.
"Vi arbetar hemifrån sedan en tid, men det fungerar väldigt bra, säger Christoffer Branzèn om sitt jobb på EU-kommissionen i Bryssel.

Christoffer Branzén visste tidigt att han ville utomlands. I dag jobbar han inom en enhet på EU-kommissionen i Bryssel. Som också givetvis påverkas av coronasituationen.

– Vi jobbar hemifrån sedan en tid, men det fungerar väldigt bra, säger han.

Christoffer växte upp i Sunne, men flyttade till Cambridge i England redan som 16-åring för att gå på gymnasiet. Efter två år i den internationella miljön där sökte sig Christoffer till Malmö och engelskspråkiga studier i internationella relationer, vilket även omfattade utbytesstudier i Österrike och Kanada.

– Efter det jobbade jag fyra år som utvecklingskoordinator i Hagfors kommun, 2014-2018. Jag har ett starkt intresse för hur det lokala och internationella hänger ihop så för mig kändes det som ett naturligt och roligt steg.

Korttidsanställd

Under studierna i Kanada fick han via en kompis höra talas om Hertie School i Berlin. En skola med ett gott renommé inom politik, samhälle och internationella frågor.

– Jag ville tillbaka till ”överblicksnivå” igen och efter en lång antagningsprocess för att kunna ta en Master Degree i public policy kom jag in, vilket var väldigt kul. Där är jag mitt uppe i mitt ”professional year”. Efter tre månader på en tysk tankesmedja och fem månader på Regulatory scrutiny board (Nämnden för lagstiftningskontroll) vid EU-kommissionen i Bryssel är jag nu korttidsanställd vid kommissionens enhet för utvärdering och konsekvensanalys.

Christoffer och medlemmarna i Regulatory Scrutiny Board.
Christoffer och medlemmarna i Regulatory Scrutiny Board.

Att säga att Christoffer hamnat i maktens korridorer är ingen underdrift.

– Jag blev kontorsgranne med finska kommissionären och hamnade i samma lokaler där bland annat EU-kommissionens tidigare ordförande Jean-Claude Juncker har sitt pensionskontor. Vi har inte fikat men vi har hälsat på varandra på den gemensamma toaletten, skrattar Christoffer.

Men just nu jobbar han alltså hemifrån lägenheten i Bryssel.

– Jag trivs väldigt bra. Man får en väldigt bra överblick över hur saker och ting fungerar. Det jag gör rent konkret är att jag tittar på hur man kommer fram till bra beslut.

Här gör sig Christoffers meriter i Ämterviks FF påminda och han drar en liknelse med fotboll.

– Innan man slår en passning är ju frågan: är det här ett bra beslut. Och medan passningen slås förändrar sig också hela bilden. På fotbollsplanen kommer svaren på frågorna mycket snabbare, men grundprincipen är den samma, förklarar Christoffer.

Sätta gränser

Det mest utmanande med jobbet han har nu tycker han är att det är lätt att ta på sig för mycket.

– Det är viktigt att lära sig sätta gränser. Annars orkar man inte i längden.

När det gäller vad som är positivt radar Christoffer betydligt fler saker.

– Genom att träffa så många människor som jobbar med det här får man väldigt mycket information och en god överblick. Jag tycker jag har lärt mig att ställa bra öppnande frågor som kan göra att olika processer löper vidare, säger Christoffer.

När det gäller Sveriges förhållande till EU har han en tydlig åsikt.

– Det finns alla möjligheter att ta mer plats i organisationen och det behöver vi göra. Inom svenskt utbildningsväsende behöver man tänka på EU i betydligt högre grad. Och det finns alla möjligheter för till exempel Värmland att dra nytta av de möjligheter som finns inom EU, säger Christoffer som bor tillsammans med två fransyskor och en fransman.

– De har blivit som en andra familj. Och det är ju viktigt att allt fungerar bra nu man jobbar hemma, vilket jag gjort sedan mitten av mars. Länge kunde man ta sig ut för att träna och gå till affären, men för några veckor sedan började det lätta.

Jamsession på Bflat i Berlin där Christoffer arbetade i baren.
Jamsession på Bflat i Berlin där Christoffer arbetade i baren. Foto: Wolf Blazejczak

På fritiden gillar Christoffer att musicera och träna. Det sistnämnda kan bli lite speciellt i coronatider.

– En gång kom polisen och hade synpunkter på att mina kompisar och jag inte tränade aktivt nog när vi gjorde sit-ups. Polisen i den här delen av Bryssel är väldigt nitisk, skrattar Christoffer.

I höst ska han tillbaka till Berlin.

– Planen är att skriva en masteruppsats om konsekvensanalys. Sedan får vi se vad som händer. Det vore roligt att jobba med något som binder ihop det lokala med ett internationellt perspektiv, men vad det blir får framtiden utvisa, säger Christoffer Branzén.

Artikeltaggar

BerlinBrysselChristoffer BranzénEUKanadaNyheterSunneÄmterviks FF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.