Hoppa till huvudinnehållet

Italien öppnar gränserna i juni

Publicerad:
Öde gator i Italien, som här i Milano tidigare i veckan, kan bli ett minne blott då landet lättar på coronarestriktionerna med start på måndag.
Öde gator i Italien, som här i Milano tidigare i veckan, kan bli ett minne blott då landet lättar på coronarestriktionerna med start på måndag. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Från och med den 3 juni tillåts resor till och från Italien, säger regeringen i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters. Men personer som har haft kontakt med smittade måste fortsättningsvis isolera sig.

Redan på måndag väntar lättade restriktioner för italienarna, rapporterar Corriere della Sera. Invånarna får större frihet att röra sig utomhus, förutsatt att man inte är ålagd karantän efter kontakt med smittad. För att resa mellan regionerna inom Italien får man dock vänta till den 3 juni.

Restauranger och affärer tillåts att öppna på måndag, förutsatt att strikta regler om social distansering efterlevs. Bland annat måste man hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter till andra personer.

Italien införde omfattande restriktioner i mars för att bromsa spridningen av coronaviruset. Men nu har landet börjat ta små steg på vägen tillbaka mot det normala – bland annat drivna av viljan att få i gång ekonomin igen.

Hittills har Italien, ett av världens värst drabbade länder, registrerat över 220 000 smittade och över 31 000 coronarelaterade dödsfall.

Artikeltaggar

ItalienResorVård och omsorg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.