• idag
  19 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  20 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.1 mm
 • onsdag
  21 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • torsdag
  22 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ledarreplik: Hallå Dan och alla andra!

Insändare
PUBLICERAD:
Sunnes två kommunalråd Gunilla Ingemyr (C) och Tobias Eriksson (S) (bilden) ger här, tillsammans med kommunchefen Torbjörn Dybeck, sin syn på hur Sunne kommun agerar i det tuffa läget.
Foto: Lars Swanö
Du har rätt Dan Enwall - Sunne kommun är en given spelare i den tuffa verklighet vi befinner oss i och vi sitter vare sig overksamma eller tysta. Vi är här och vi jobbar hårt för Sunnes framtid. Som ledande politiker hanterar vi vad kommunen ska satsa på och det är vårt uppdrag att synas utåt. Kommunchefen Torbjörn Dybeck leder förvaltningen och arbetar med hur politikernas beslut ska genomföras i praktiken.

Eftersom mycket ställs in just nu – även flera politiska möten - blir vi som ledare tyvärr mindre synliga. Det här är definitivt den tuffaste situation vi varit i. Hela samhället lider i coronapandemins spår och vi behöver bana en väg framåt, trots ovissheten.

Vi är inte längre bort än ett mejl, ett telefonsamtal eller ett digitalt möte för den som behöver nå oss. Våra medarbetare uppdaterar kommunens kanaler – webbplatser/sociala medier – varje vardag med så mycket vi hinner av det som händer och sker i våra verksamheter. På sunne.se har vi samlat information om lokalt och nationellt stöd till företagen https://sunne.se/sv/utveckling/Aktuellt/Nyheter/sunne-kommun-vill-underlatta-for-foretagen/

Hoppas ni tar del av det.

Varje dag följer vi det som händer nationellt och regionalt, hanterar och värderar information, tar beslut och kommunicerar om coronaviruset via en upprättad stab inom vård, omsorg och individstöd. Deras främsta uppgift är att säkra personalförsörjningen och hålla smittspridningen nere. Staben ger lokala rapporter till länsstyrelsen och socialstyrelsen varje vecka. Det vidarebefordras sedan för att en samlad nationell lägesbild ska kunna tas fram.

Staben tar just nu fram eskaleringsplaner om antalet kunder och personal med bekräftad covid-19 skulle öka i Sunne. Situationen är hanterbar i dagsläget, men om det förändras ska vi vara förberedda och ha färdiga planer att aktivera. De tre planerna som vård och omsorg jobbar med är:

- Personalförsörjning - Utökning av korttidsplatser - Coronateam i hemtjänsten.

Förra veckan hade vi ett näringslivsråd med bland andra Anders Bäckman, vd på Fryksdalens sparbank och Inger Hallström Stinnerbom på Västanå teater. De och många andra, liksom vi på kommunen, jobbar intensivt med nya idéer och samarbeten för att skapa ringar på vattnet.

Vår kultur- och näringslivsenhet, som även ansvarar för turism, har fått i uppdrag att ta fram förslag på en rad olika paketlösningar som ska få besökarna att komma till Sunne i sommar. De lägger också arbete på att samordna och stötta näringen i omställning mot nya målgrupper.

Sunne kommun är en aktiv part i centrumföreningen ”Mitt Sunne” där vi gör insatser för att stötta den lokala handeln. Näringslivsenheten har samtidigt arrangerat en tävling för kommunanställda under namnet #sunneshopparutmaningen. Gensvaret blev väldigt bra och omfattade köp i våra butiker för nära 200 000 kronor.

Ett annat exempel är att kommunen tillsammans med Fryksdalens sparbank levererar fika och en god bok för att sätta lite guldkant på tillvaron för våra äldre på olika boenden. Samtidigt gynnar vi det lokala näringslivet.

När alltfler människor förlorar sina jobb tappar kommunen skatteintäkter. Det innebär att även kommunen som organisation måste förbereda sig för nya förutsättningar. Analyser av vad det här innebär pågår. Vi hade det tufft ekonomiskt redan före pandemin och våra verksamheter måste komma i ram. Det kommer att göra ont när vi måste anpassa oss till en ny verklighet med minskade resurser. Vi ska samtidigt visa på vilka satsningar vi gör för att Sunne ska fortsätta vara en plats som människor vill bo på, verka i och besöka.

Vi är övertygade om att det just är ”Sunneandan” - att vi kavlar upp ärmarna tillsammans, vill varandra väl, ser det bästa för Sunne och bidrar med det vi kan – som kommer att ta oss igenom den här krisen.

Med vänlig hälsning

Gunilla Ingemyr (C), kommunstyrelsens ordförande

Tobias Eriksson (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Torbjörn Dybeck, kommunchef

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.