Hoppa till huvudinnehållet

Tio värmlänningar visar verk på Sundsbergs gård

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Maj-Lis Uller, Sunne, styrelseledamot i Svenska konstnärsförbundet region väst, framför några av verken som visas på Sundsbergs gård.
Maj-Lis Uller, Sunne, styrelseledamot i Svenska konstnärsförbundet region väst, framför några av verken som visas på Sundsbergs gård. Foto: Dan Enwall

På nationaldagen, den 6 juni, öppnar en ny utställning på Sundsbergs gård. I regi av Svenska konstnärsförbundet, region väst, ställer tio värmländska konstnärer ut.

– De kommer från hela Värmland och många olika tekniker finns representerade, säger styrelseledamoten Maj-Lis Uller från Sunne.

De tio konstnärerna är Christina Bryntesson - Karlstad, Maj-Lis Carlsson - Forshaga, Pernilla Carlsson - Grums, Håkan Degerstedt - Filipstad, Siv Äng Robertsson - Sunne, Kerstin Falk - Hagfors, Gunilla Henriksson-Thorin - Kristinehamn, Grete Lindström - Karlstad, Anna-Karin Rosenqvist - Åmotfors och Maj-Lis Uller - Sunne.

– Det är roligt att det blev en så bra spridning i länet. Och vi tycker det är trevligt att än en gång ha en utställning här i Sunne med konst från förbundets medlemmar, vilket vi ju även hade för en tid sedan på Galleri Björken. Vi är också väldigt tacksamma för att Kjell Hellström och Arne Olsson från Nedre Frykens konstförening erbjöd sig att hänga utställningen, säger Maj-Lis Uller.

Stor variation

Förutom två verk i glas är det bildkonst besökarna får se. Variationen när det gäller uttryck och teknik är stor när det gäller de cirka 50 verk som visas på utställningen.

I år firar också Svenska konstnärsförbundet 45-årsjubileum.

– Tanken var att vi skulle ha firat detta under en hel vecka i maj, men det blev ju, som så mycket annat, inställt på grund av coronaläget. Men den som vill fira detta kan ju med fördel komma hit till Sundsbergs gård i stället, säger Maj-Lis Uller.

 • "Karneval" av Håkan Degerstedt, Filipstad.
  "Karneval" av Håkan Degerstedt, Filipstad. Foto: Dan Enwall
 • Hibiskus, Liljor och Tulpan av Siv Äng Robertsson, Sunne.
  Hibiskus, Liljor och Tulpan av Siv Äng Robertsson, Sunne. Foto: Dan Enwall
 • "Stillhet" av Anna-Karin Rosenqvist, Åmotfors.
  "Stillhet" av Anna-Karin Rosenqvist, Åmotfors. Foto: Dan Enwall
 • Glaskonst av Maj-Lis Uller, Sunne.
  Glaskonst av Maj-Lis Uller, Sunne. Foto: Dan Enwall
 • "Vagnsbod" och "Selma" av Gunilla Henriksson-Thorin, Kristinehamn.
  "Vagnsbod" och "Selma" av Gunilla Henriksson-Thorin, Kristinehamn. Foto: Dan Enwall

Apropå coronaläget reflekterar Maj-Lis över att de flesta av utställarna är sjuttio plus.

– Det gör att man tro att det är si och så med återväxten men det stämmer faktiskt inte riktigt. Det kommer en hel del yngre medlemmar till oss nu vilket verkligen känns jättefint, säger hon.

Utställningen pågår till den 28 juni.

Artikeltaggar

Håkan DegerstedtMaj-Lis UllerNöje/KulturSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.