Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Utred gemensamt pendlarkort för kollektivtrafiken i Västsverige

Publicerad:
"Idag finns det otroligt många biljettyper för tågresor med massor av undantag som bör minskas i antal. Det kommer att locka fler att resa kollektivt", skriver Christer Wilhelmsson, ordförande i Järnvägsfrämjandet.
"Idag finns det otroligt många biljettyper för tågresor med massor av undantag som bör minskas i antal. Det kommer att locka fler att resa kollektivt", skriver Christer Wilhelmsson, ordförande i Järnvägsfrämjandet. Foto: Aron Eriksson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Mälardalen finns sedan första oktober 2017 ett gemensamt kort för kollektivtrafiken. Det är de regionala lokaltrafikbolagen i Region Uppland, Region Stockholm, Region Västmanland, Region Örebro, Region Sörmland, Region Östergötland samt Trosabussen som ingår i biljettsystemet. Eftersom pendlingen idag oftast sker över länsgränser underlättar detta för resenärerna med ett enda kort.

Movingo är giltigt på SJ regionaltåg på de avgångar med Movingo-giltighet., Tåg i Bergslagen inom Västmanlands, Örebro och Östergötlands län. Förutom tågresan gäller biljetten i den lokala trafiken. Det finns ingen pensionärsrabatt. Det finns möjlighet att betala ett extra tillägg för resa i första klass.

Det går att köpa pendlarbiljett för en viss sträcka exempel mellan Västerås och Örebro. Movingos område omfattar drygt fyra miljoner invånare.

Ett liknande kort bör utredas och förhoppningsvis införas i västra Sverige.. Följande regioner kan ingå: Region Värmland, Västra Götalands regionen, Region Halland och Region Jönköping. Förutom Göteborg som är navet i västra Sverige finns det flera regionala centra i förslaget, exempel Karlstad, Jönköping och Halmstad.

Flera pendlar mellan Västra Götaland och Jönköpings län samt mellan Hallands län och Västra Götaland. Mellan Nässjö, Jönköping och Göteborg kan man åka med både Jönköpings länstrafiks och Västtrafiks biljetter. Till /från Säffle kan man åka med Västtrafiks så kallade kontoladdning till bland annat Trollhättan och Göteborg och vidare i Västtrafiks område.

Västtrafik har ett flerkommunskort som gäller till vissa orter i Värmland, bland annat Årjäng, och Kristinehamn, Örebro, orter längs sträckan mellan Falköping och Nässjö , mellan Tranemo och Gislaved Värnamo samt till Halden i Norge. När det gäller resor till/från Kristinehamn med detta kort är det från Gullspång i Västra Götaland med buss som kortet gäller. Pendlingen är omfattande mellan olika län i Västra Sverige och ett gemensamt kort samt förköpsbiljetter kommer att underlätta resandet.

Vid en genomgång av Värmlandstrafiks utbud av biljetter finns det mängder av olika biljetter med en massa undantag.

Med ett gemensamt kort i dessa län liknande Movingo i Mälardalen skulle det underlätta resandet både för resenärer och personal. Det ska finnas ett månadskort som inkluderar samtliga län samt ett som gäller mellan vissa orter , exempel mellan Karlstad och Trollhättan eller mellan Kil och Örebro Pendlarplustillägget till Kongsvinger bör finnas kvar. Det bör även finnas möjlighet för ett kort till Osloregionen. En förköpsbiljett som gäller i samtliga föreslagna länsbolag som inkluderar pensionärsrabatt bör finnas. Det utreds visserligen om att införa ett gemensamt kort för hela Sverige.

Det är det bästa om det blir verklighet, frågan är om det blir av.

Idag finns det otroligt många biljettyper med massor av undantag som bör minskas i antal. Det kommer att locka fler att resa kollektivt.

Knappt 2, 8 miljoner invånare skulle omfattas av detta biljettsystem om det realiseras.

Christer Wilhelmsson, ordförande Järnvägsfrämjandet

Artikeltaggar

InsändareJärnvägsfrämjandetSäffleVärmlands länVärmlandstrafikVästtrafikÅrjäng