Hoppa till huvudinnehållet

Sunne: Miljövänlig satsning på tråg av massa

Publicerad:
Rottneros Packaging-medarbetarna Henrik Grankvist, Production Manager och Jesper Jansson, försäljning.
Rottneros Packaging-medarbetarna Henrik Grankvist, Production Manager och Jesper Jansson, försäljning. Foto: Kristina Green

Sedan Rottneros Packaging startade tillverkning av formpressade fibertråg i den nya lokalen i Sunne har miljontals artiklar producerats och levererats till kunder i Sverige och världen.

Utveckling av Rottneros formgjutna fibertråg med thermoformningsteknik har pågått i femton år. En pilotanläggning för utveckling av tekniken har varit i gång under samma tid på Rottneros bruk. Sedan starten har ett antal produkter med olika design tillverkats. En av de första på den svenska marknaden var Dafgårds, Billys lasagne.

– Det är ett spännande sätt att vidareförädla vår fina pappersmassa, säger Nils Hauri, direktör för innovation och strategiska projekt, Rottneros Packaging AB.

2018 gjordes en satsning på en ny fabrik i Sunne med lokaler anpassade till den alltmer utökade verksamheten.

– De sista åren har önskemålet varit från konsumenter i hela världen att få ett alternativ till plastförpackningar, miljöproblemen med plastanvändning är stora. Det tillsammans med att det börjat tillverkas nya effektivare och automatiserade maskiner gjorde att satsningen på en ny fabrikslokal gjordes, säger Nils Hauri.

Fryksdalsgran

Trågen levereras i hela landet och ut i världen. Lokalt finns det också ett intresse för produkten.

– Det känns riktigt skoj. Att trädfiber från en gran i Fryksdalen kan gå från trädet till att bli en förpackning till livsmedel och säljas utan att någonsin vara utanför kommungränsen är fantastiskt tycker vi.

  • Ica byter ut de mindre köttfärstrågen.
    Ica byter ut de mindre köttfärstrågen. Foto: Kristina Green
  • Rottneros Packaging AB tillverkar formpressade fibertråg för att minska plastanvändningen och samarbetar med Ica i Sunne.
    Rottneros Packaging AB tillverkar formpressade fibertråg för att minska plastanvändningen och samarbetar med Ica i Sunne. Foto: Kristina Green

För några veckor sedan introducerade Ica BBB i Sunne trågen i sin kyldisk.

– Vi tänker på miljön och kan vi använda en produkt som är både miljömässigt bra, går att återvinna och tillverkas lokalt, då vill vi gärna vara med och prova, säger charkansvarige Gustav Börjesson.

Först ut att bytas ut är de mindre köttfärstrågen.

– Vi kommer att använda de storlekar på tråg som finns tillgängliga och passar oss. När större tråg finns framöver, kommer vi att övergå till dem.

Volymökning

Volymen har ökat sedan starten i mars 2019 och just nu installeras ytterligare en produktionslinje som ska kunna tillverka 50 000 fibertråg per dag. Målet med den nya produktionslinjen är att kunna förse kunder med ett fibertråg som alternativ till dagens plastförpackningar, tillverkat av värmländsk gran.

Den nya linjen kommer att tas i bruk i maj och Rottneros Packaging ser att det kan generera en ökad tillväxt.

– Vi hoppas förstås på ökande volymer, men framför allt vill vi med fabriken i Sunne bevisa att det är möjligt att tillverka den här produkten effektivt och med hög kvalitet till ett bra pris. Klarar vi det tror vi på en ljus framtid, säger Nils Hauri.

Artikeltaggar

Ica SunneNils HauriNyheterRottneros Packaging ABSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.