Hoppa till huvudinnehållet

Sunne IBK på ny tränarjakt: "Vi lyckas aldrig"

Publicerad:
Per-Ove "Gus" Gustavsson är tydlig med att han inte vill ha samma stora ansvar nästa säsong, men han är väl medveten om lagets svårigheter att hitta ny tränare.
Per-Ove "Gus" Gustavsson är tydlig med att han inte vill ha samma stora ansvar nästa säsong, men han är väl medveten om lagets svårigheter att hitta ny tränare. Foto: Fredrik Finnebråth

Sunne IBK-herrarna är i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

Just nu jobbas det hårt med att lösa en ny tränare - först då bestämmer sig de flesta spelare om framtiden. Men det är inte lätt.

– Vi lyckas aldrig få tag på någon, det slutar alltid med att jag får ta det ändå, säger SIBK:s målvaktsprofil och alltiallo Per-Ove "Gus" Gustavsson.

Det blev ett lyckligt, om än lite märkligt slut på säsongen för Sunne IBK. Stora delar av säsongen befann man sig på säker mark, men åkte ner till kvalplats efter sista seriematchen mot Åmotfors. Timmar före fick man dock reda på att kvalet ställs in till följd av coronautbrottet. Kontraktet i division 3 var därmed säkrat.

En dryg månad senare har det inte hänt särskilt mycket i Sunne IBK-lägret. Den viktigaste delen just nu är att lösa tränarfrågan, som har varit ett återkommande problem.

– Som alltid i Sunne är det en katt- och råtta-lek. Vi har frågat ett antal men har inte fått napp, säger Per-Ove Gustavsson.

Ledarbrist

Lagledarna Fredrik Larsson och Ronny Karlsson hjälper till och är nyttiga, men det stora lasset, år efter år, är det Per-Ove Gustavsson som drar. 44-åringen har spelat flest seriematcher av alla värmlänningar, men förutom att vakta stolparna i match efter match är det han som håller i varenda träning och mekar med allt annat som upptar väldigt mycket tid och energi. "Gus" är målvakt, lagledare och tränare på samma gång. Han gör allt.

– Det är tyvärr Sunne IBK:s stora akilleshäl, vi lyckas aldrig få tag på någon tränare så det slutar alltid med att jag får ta det ändå. Nu har jag kört i många år och jag vill verkligen att vi får in en ny. Det kan bli så att vi får köra en intern lösning, men det är inte optimalt. Samtliga spelare väntar på besked innan de bestämmer sig om framtiden. Det blir lite moment 22 av det hela.

Han menar att det råder ledarbrist överallt i kommunen.

– Det är ett stort bekymmer. För oss är det ännu svårare eftersom vi inte har ekonomi till att ge någon ersättning utan vi försöker alltid få till en så billig lösning som möjligt. Ingen av oss ledare tar ut en krona, jag har aldrig tagit ut någon ersättning alls. Jag har väl lagt 10 000 kronor själv däremot senaste säsongen, uppskattar han.

Per-Ove Gustavsson är tydlig med att han vill steppa ner ett steg. Men kommer att vara kvar i föreningen.

– Om inte tränarfrågan löser sig så finns jag alltid där. Men spelarna är nog trötta på att höra samma röst år efter år, och jag lägger ner flera timmar varje dag på det ena och andra. Efter varje säsong är jag väldigt trött på det hela, men får jag bara några veckor och månader så kommer suget ofta tillbaka.

Munkfors-kvartett stannar?

Vad gäller spelartruppen är stommen intakt. Som "Gus" berättade väntar många på besked om tränarfrågan.

Några som man hoppas på är att det stora Munkfors-gänget som kom till Sunne IBK inför den gångna säsongen, ska stanna. Tidigare under våren verkade det troligt att Munkfors IBK skulle få tillbaka ett A-lag. Den saken är nu betydligt mer osäker vilket ökar chanserna att Marcus Svensson, Tom Hellström, Erik Nilsson Onnerfors och Adam Wall blir kvar.

Andreas Svanberg är ovärderlig för Sunne IBK men fick häromveckan motta det tunga beskedet att hans efterlängtade knäoperation är inställd på grund av coronaviruset.
Andreas Svanberg är ovärderlig för Sunne IBK men fick häromveckan motta det tunga beskedet att hans efterlängtade knäoperation är inställd på grund av coronaviruset. Foto: Fredrik Finnebråth

Coronakrisen hjälpte Sunne IBK kvar i division 3, men ekonomin har försämrats. Under långfredagen planerades en företagscup som fick ställas in.

För poängkungen Andreas Svanberg har pandemin inneburit att hans, sedan länge, planerade knäoperation, skjuts upp tills vidare. Ett blytungt besked både för honom själv och laget. Trots att "Svana" spelade hela säsongen med ett trasigt högerknä gjorde han flest poäng av samtliga i laget.

– Han var extremt hämmad, det kändes som han gick på 50 procent, ändå gjorde han mest poäng. Det visar vilken smart spelare "Svana" är. Nu är det ovisst vad händer, det kan ta lång tid innan han får en ny tid. Det är möjligt att blir samma lösning i år, att han fortsätter spela och väntar på operation, säger Per-Ove Gustavsson.

Artikeltaggar

Andreas SvanbergDivision 3 Värmland HerrInnebandyPer-Ove GustavssonRonny KarlssonSunneSunne IBK

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.