Hoppa till huvudinnehållet

Rundqvist klar för FBK: "Nu kan jag bre på dialekten"

Publicerad:
Sunnemålvakten Johan Rundqvist, 36, lämnar Leksand för Färjestad.
Sunnemålvakten Johan Rundqvist, 36, lämnar Leksand för Färjestad. Foto: Leksands IF

E-sportaren Johan Rundqvist från Sunne gjorde succé när han var med och tog Leksand till semifinal i eSHL under vintern.

Men en säsong i Dalalaget fick räcka. Han kommer i stället att vakta kassen för sitt favoritlag, Färjestad BK. Redan i kväll (måndag) blir det tävlingsdebut i den grönvita dressen.

– FBK har alltid varit drömmen, säger han.

Är det någon sport som står starkt under den rådande coronakrisen så är det E-sporten.

För Johan "Rundqviiist" Rundqvist har det varit ett intensivt år, där både han och Leksand imponerade i nya satsningen, eSHL. När säsongen tog slut i februari dröjde det inte länge innan Färjestad BK hörde av sig till honom.

– Nästan direkt efter kontaktade de mig och frågade ifall jag ville komma till dem. Hade det varit något annat lag så hade jag nog velat stanna, för jag trivdes väldigt bra i Leksand. Men FBK är ändå drömmen i det gamla hjärtat. Det har alltid varit mitt favoritlag. Sedan har jag släkt som har spelat där, Peter Nordström är min tremänning, Linus Persson är gift med min kusin och jag är vän med Gereon Dahlgren (assisterande tränaren).

Han får sällskap av ett par andra värmlänningar, forwarden Mattias "Tacterz" Hjelm och backen Johan "Jerkix" Eriksson.

– Nu kan jag bre på dialekten, skrattar han.

Tror på slutspel

Förra veckan drog en ny säsong av ECL (European Championship League) i gång. Totalt finns det över 200 lag uppdelade i fyra divisioner där Färjestad spelar i den högsta med 16 lag.

Johan Rundqvist är förhoppningsfull och berättar varför han tror att han kommer till ett starkare lag.

– Skulle vi spela fem matcher mot Leksand tror jag att vi nog tar fyra. I Leksand åkte man ur ECL i fjol och lyckades inte kvala in i år medan FBK klarade sig från nedflyttning. Nu har vi även förstärkt och jag tror att vi kommer att tampas om slutspelsplatser. Vi har en fruktansvärt duktig vänsterforward, Mattias "Tacterz" Hjelm och två bra finländare.

Färjestad rivstartar tävlingssäsongen i ECL Elite genom att spela dubbla omgångar mot det finska laget KOVA Esports och Brayce Phantoms i kväll. Matcherna börjar kl 20.00 och sänds på streamingsiten twitch.tv på kanalen NHLGamer.

– Vi borde ha väldigt stor chans mot de lagen, säger Johan Rundqvist vars motivation alltjämt är hög.

– Det blir bara roligare och roligare. Jag har fortfarande, som tur är, en förstående sambo som tillåter mig att spela så mycket. Jag försöker att vara extra snäll om dagarna (skratt).

Johan Rundqvist berättar även att det finns tre andra Sunningar att hålla koll på, som deltar i ECL-mästerskapet, om än inte i högsta divisionen. Det handlar om Christian Lawner i Pro-divisionen, Andreas Olsson i Lite och Andreas Tammi i Neo.

Artikeltaggar

ECLEsportFärjestad BKJohan RundqvistSportSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.