Hoppa till huvudinnehållet

Inställd konstrunda blev digital i stället

Publicerad:
Mary Collana från Sunne var en del av den digitala konstrundan.
Mary Collana från Sunne var en del av den digitala konstrundan.

Årets efterlängtade konstrunda i Fryksdalen blev inställd. Men några av hantverkarna ville inte stänga ner sina ateljéer helt utan skapade i stället en digital runda med stillbilder och filmade inslag.

Långfredagen är lika med konstrunda och så har traditionen sett ut i många år. Rundan drar tusentals besökare varje år som åker omkring i Fryksdalen och njuter av såväl mindre som större utställningar, njuter av en bit mat, kaffe med gott till och besök i konstnärernas ateljeér. I år ströks detta, liksom mycket annat ur arrangemangskalendern.

Svan av Susanne Persdotter. Bilden är beskuren.
Svan av Susanne Persdotter. Bilden är beskuren.

De hantverkare och konstnärer som brukar vara med har jobbat under höst och vinter med just långfredagens festliga arrangemang i sikte.

– Det är vi många som har gjort. Det driver oss att jobba vidare och skapa under mörka höst- och vinterdagar, säger Susanne Persdotter, Östra Ämtervik.

När nu rundan inte blev av kom flera av deltagarna på att skapa digitala rundor i stället. Allt för att sunnebor och andra konstintresserade i alla fall skulle få ta del av en liten bit av utbudet.

Dansare av Karina Johansson.
Dansare av Karina Johansson.

Mary Collana, Katarina Gåsste, Karina Johansson och Susanne Persdotter är några av dem som började fotografera av sina alster och filma i sina ateljéer.

– Det var Karina Johanssons idé och vi andra tyckte det kunde vara en jätterolig idé och hängde på. På så vis kunde konstintresserade ändå se på konst under helgen, säger Susanne.

De som klickade in på rundan kunde bland annat titta på bilder av gamla välbekanta Sunnemiljöer och naturmotiv målade i akryl. Ljusa, nästintill skimrande akvareller, spännande grafik och bilder med kreativ färgsättning. Här visades även barnboken Molnfångarna samt smycken och kläder. I de rörliga filmerna medverkade konstnärerna på bild, berättade om alstren och höll besökare fortsatt intresserade i och med presentationerna av nytt material varje dag. Av kommentarerna på Facebook och Instagram har rundan varit lyckad och de aktuella sidorna har haft flera hundra visningar.

– Vi är jättenöjda med den responsen vi har fått. Det är många som är ute på nätet och det verkar ha funkat att logga in på sin dator eller telefon, och så att säga, gå på digital konstrunda i helgen. Vi har fått många kommentarer och det har blivit både förfrågningar samt försäljning.

Sunnekonstnären Katarina Gåsste var också med på konstrundan - med en ny film varje dag.
Sunnekonstnären Katarina Gåsste var också med på konstrundan - med en ny film varje dag.

Hon menar att rundan har spridit bra reklam för konstnärerna.

– Det tror vi på och det gör också att vi tror på en ny digital konstrunda framöver. Vi ska prata ihop oss om det, så får vi se när i tid det kan arrangeras, säger Susanne Persdotter.

Artikeltaggar

FacebookInstagramKarina JohanssonMary CollanaNöje/KulturSunneSusanne PersdotterÖstra Ämtervik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.