Hoppa till huvudinnehållet

Sunne: Föreningar kör hem varor gratis från livsmedelsbutiker

Publicerad:
Mer än 50 medlemmar i några av Sunnes idrottsföreningar kör hem varor från livsmedelsbutiker till personer i riskgruppen under coronakrisen. Från vänster, Lisa Larsson och Pia Dahlgren, Sunne IK, Jonas Helgman, butikschef Coop Sunne, Jonathan och Wiktor Börjesson, Ica BBB Sunne, Oskar Andersson, IS Emtarna, Pernilla Englund, VÄIF och Viktor Lindgren, Sunne IK.
Mer än 50 medlemmar i några av Sunnes idrottsföreningar kör hem varor från livsmedelsbutiker till personer i riskgruppen under coronakrisen. Från vänster, Lisa Larsson och Pia Dahlgren, Sunne IK, Jonas Helgman, butikschef Coop Sunne, Jonathan och Wiktor Börjesson, Ica BBB Sunne, Oskar Andersson, IS Emtarna, Pernilla Englund, VÄIF och Viktor Lindgren, Sunne IK. Foto: Dan Enwall

Från och med onsdagen den 1 april är organiserad hemkörning av matvaror i större skala ett välkommet faktum i Sunne. Medlemmar i idrottsföreningar kör hem varor från Ica och Coop gratis till de som behöver den hjälpen.

– Vi vill vara till nytta för samhället, säger Peter Lindgren, Sunne IK.

Coronakrisen har bland annat ställt till det rejält för många idrottsföreningar. Ett exempel är Sunne IK som fick avsluta säsongen i förtid och dessutom ställa in två inkomstbringande cuper samt danstillställningen Vårfesten som skulle ha arrangerats i april.

– Men mitt i detta började vi prata om vilken samhällsnytta vi kan göra. Även om vi är en idrottsförening så vill vi också vara till nytta för samhället i övrigt, säger Peter Lindgren, Sunne IK.

Även i Lysvik och Gräsmark

Från och med onsdagen den 1 april kör man därför hem matvaror gratis till personer i riskgruppen.

– Vi har etablerat lösningar med både Coop och Ica. Dessutom har vi allierat oss med IS Emtarna och Västra Ämterviks IF. Och det är även klart att Lysviks IF samarbetar med Coop Lysvik och Gräsmarks GoIF stöttar Rottnahallen, berättar Peter Lindgren.

Den som behöver ha matvaror hemkörda kontaktar butiken så fixar idrottsföreningarnas gratistjänst detta.

– Våra medlemmar finns i hela kommunen så vi tar med oss varor när vi åker hem från jobbet, till exempel. Coop har en webbutik så man får ringa dit, precis som det går att ringa till Ica. Kontaktar man butiken före klockan 17 blir det leverans nästa dag. Och det blir ingen kontanthantering utan allt går via faktura. Jag har en lista med över 50 namn på personer som kan göra det här. Och man behöver ju inte vara knuten till någon förening för att köra ut. Känner man att man vill hjälpa till så är det bara att kontakta oss, säger Peter Lindgren.

"Superbra initiativ"

För butikerna är hjälpen med utkörningen minst sagt välkommen.

– Det är ett superbra initiativ. En jättefin möjlighet för alla i riskgruppen, säger Jonas Helgman, butikschef, Coop Sunne.

Jonathan och Wiktor Börjesson, Ica BBB Sunne, håller med.

– Väldigt bra att vi kan hjälpas åt så här. I det här läget måste det till nya lösningar och det skulle medföra mycket om vi skulle organisera en sådan här sak helt själva. Det här blir ett kraftfullt komplement till det butikerna redan gör.

Peter Lindgren är väldigt glad att idén går att genomföra.

– Nu kan en del som tvekar om de ska åka och handla vara hemma i stället. Det är så här saker och ting ska fungera. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, avslutar han.

Artikeltaggar

CoopCoronavirusetGräsmarkIcaIS EmtarnaLysvikLysviks IF herrNyheterPeter LindgrenSunneSunne IKVÄIF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.