• idag
  24 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.5 mm
 • söndag
  27 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Dags att kommunen erkänner sina felsteg

Insändare
PUBLICERAD:
Sundsbergs gård, fortfarande en het potatis.
Foto: Karina Johansson

Så har vi då även från länsstyrelsen i Dalarna fått bekräftat att Sunne kommun betett sig bedrägligt mot Sundsbergs gårds stiftelse samt donatorerna.

På grund av paret Sjöquists naiva tro på politiker gjordes flera fundamentala fel redan från början 1976. Ett är att Sunne kommunfullmäktige fick mandat att utse ledamöter i stiftelsen. Där hade man naturligtvis inte en tanke på att välja in några ”civila” kulturarbetare trots att detta stod dem fritt att göra. Styrelsen har ensidigt bestått av politiker och alla vet väl vilka som styrt under snart 50 år.

Detta gjorde att stiftelsens självbestämmande blev försvagat och kringskuret. Det blev till slut en total hopblandning av stiftelse och kommun.

När det gäller donationen/”köpet” av Kolsnäsområdet menar jag att det gick till på följande vis. Arealen var på 238 111 kvm. Man säger sig ha” köpt ”denna för 2,25 skr/kvm = 535 499 kr. Man fick ett lån av Allmänna pensionsfonden på 1 382 000 kronor. Av dessa skulle 2,75 x 238111 = 654 805: - gå till stiftelsens fond men det är oklart om mer än 200 000 gick till denna. 535 499: - skulle naturligtvis ha gått till donatorerna, men inget kvitto finns på detta. Ingen utbetalning gjordes utan dessa pengar bakades in i bygget av bostadshuset. Ingen sedvanlig lantmäteriförrättning gjordes heller, utan man lade ”flinkt” denna areal till ett förutvarande köp som gjordes 1954. Detta var också ett skattetekniskt förfarande.

Om man på ett redligt sätt sett till att stiftelsen hade fått rätt del av alla övriga donationer och utsett en duktig förvaltare av fonden hade Sundbergs gårds stiftelse i dagens läge varit självgående och ”förmögen”.

Det är kraftig kritik som riktas från revisorerna och nu från Länsstyrelsen. Denna säger om man översätter kanslisvenskans "visserligen", till "utan tvivel" borde kommunens åstundan att hyra ut och försälja delar av Sundsbergs gård vara ett lagbrott. Tyvärr verkar det som de styrande i Sunne kommun innehar någon slags diplomatisk immunitet, för mig veterligen har de aldrig erkänt något felsteg, aldrig fått någon reprimand, aldrig ändrat ett felaktigt beslut till medborgarnas fördel.

Visa nu att Sunne kommun för en gångs skull kan erkänna att man åtminstone gjort ett moraliskt fel ”över huvudet” på tusentals medborgare och mot donatorerna.

Börja med att återanställa personalen så att Sundbergs gårds stiftelse med Sundberg gårds vänner kan klara av driften under respitåret. I övrigt hänvisar jag till mitt medborgarförslag.

Evert i Mallbacken

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.