Hoppa till huvudinnehållet

Rundqvist storspelade – nu väntar tuff semifinal i Stockholm

Publicerad:
Det fortsätter att gå bra för Johan Rundqvist och hans Leksand. Nu väntar semifinal mot titelfavoriten Linköping.
Det fortsätter att gå bra för Johan Rundqvist och hans Leksand. Nu väntar semifinal mot titelfavoriten Linköping. Foto: Leksands IF

En blytung start i kvartsfinalserien av eSHL mot Luleå stoppade inte Leksand. Sunnekillen Johan Rundqvist spikade igen totalt i de sista två matcherna och blev stor hjälte när Leksand vände 0-2 i matcher till 3-2.

På fredag väntar semifinal mot titelfavoriten Linköping – som kommer att spelas live i världens största internetcafé.

– Dosan kommer säkert att skaka av nervositet, säger Rundqvist som aldrig har spelat på ett live-event förut.

Leksand är ett av, om inte det största, överraskningslaget i den första säsongen av SHL:s nya e-sportsatsning. Innan grundserien tippades de få svårt att nå slutspel. Det klara de med marginal - och när kvartsfinalserien drog i gång mot Luleå fortsatte succén.

Men det började inget vidare för Leksand, som förlorade både den första och andra matchen i förlängning. Därmed var laget, med målvakten Johan Rundqvist som styrde spakarna i kassen, tvingade att vinna tre raka matcher.

– I bägge förlustmatcherna släppte vi in ett kvitteringsmål i sista minuten. Det var riktigt tufft, men vi kände att även om det var förluster så var det jämna matcher.

Även fortsättningsvis var det jämnt, men Leksand lyckades vända på det besvärliga utgångsläget. Resultaten i match fyra och fem skrevs till 1-0 och 1-0. Johan "Rundqviiist" Rundqvist blev, med två raka nollor, stor hjälte.

– Vi skötte defensiven bättre under de sista matcherna, utespelarna hjälpte till ordentligt där bak och gjorde det enkelt för mig.

Johan Rundqvist utsågs av Sportbladet till kvartsfinalseriens förstastjärna med följande motivering:

"Kvällens stora hjälte blev lagets målvakt Johan “Rundqviiist” Rundqvist, som spikade igen totalt i de två sista matcherna och stod för ett flertal oerhört viktiga räddningar."

– Jag gjorde några turräddningar men överlag är jag riktigt nöjd. På de fem matcherna hade jag över 90 i räddningsprocent, det får man väl räkna som godkänt, säger han ödmjukt.

Möter seriens bästa lag

På fredag och lördag spelas semifinalerna och finalen. De gör det i Stockholm, på Inferno Online Odenplan, som är världens största internetcafé. Johan Rundqvist räknar med en påtaglig nervositet.

– Jag har spelat slutspel förut, men aldrig tagit mig förbi första rundan. Dosan skakade lite i början av kvartsfinalen, sen kom jag in i det. På fredag kommer jag säkert att skaka ännu mer eftersom jag aldrig har spelat på ett live-event förut.

För semifinalmotståndet står Linköping, som vann grundserien och är den stora titelfavoriten.

Vad tror du om era chanser?

– Det är högst osannolikt att vi tar Linköping i bäst av fem, men inte omöjligt. De har det absolut bästa laget, med ett gäng finländare som spelade i samma lag innan de blev Linköping. Sedan plockade de in "ICappeI" i mål som är en av Europas bästa.

Har de några svagheter?

– Nej, de sprutar in mål framåt och är täta bakåt. Och de är vana vid att spela på live-event, även där ligger vi i fatet. Men vi har en plan på hur vi ska spela, vi är duktiga på att anpassa oss. Defensiven måste absolut vara fokus och jag behöver nog ligga på 95 i räddningsprocent. Vi är definitivt underdogs medan de har all press på sig.

Semifinalerna börjar på fredag kväll och spelas i bäst av fem och sänds på Sportbladet och/eller Twitch. I den andra semifinalen möts Färjestad och Malmö. Finalen är på lördag. Prissumman till vinnarna är 50 000 kronor.

Artikeltaggar

eSHLEsportJohan RundqvistLeksands IFSportSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.