Hoppa till huvudinnehållet

E-sporten är här för att stanna

Publicerad:

Den syns, hörs och växer i rasande takt, men tas fortfarande inte på allvar. Det är dags att sluta med fördomarna och inse fakta - e-sporten är här för att stanna - och ta över, vare sig du vill eller inte.

Den snabbast växande sporten i världen i dag är e-sport. Hundratusentals ungdomar utövar e-sport i Sverige, och till skillnad från den traditionella idrottsrörelsen, som tappar många av sina ungdomar efter mellan-/högstadieålder, så växer e-sporten för varje år. Trots detta räknas den fortfarande inte som en idrott enligt Riksidrottsförbundet i Sverige.

En av de största fördomarna om e-sport är stillasittandet. I en redan mer digitaliserad och stillasittande värld, går detta så klart hand i hand med det ökade intresset för e-sport. Är det verkligen hela sanningen?

Max Horttanainen, förbundsordförande Svenska e-sportsförbundet, skrev i ett debattinlägg på Aftonbladet att "En e-sportare som spelar match har samma puls som en maratonlöpare och samma kortisolnivåer som en motorförare".

Jag läste även om Malmölaget The Final Tribe som kämpar målmedvetet på gym, går på en strikt diet och tränar tio timmar om dagen.

Med det sagt har jag fortfarande förståelse för alla föräldrar som oroar sig över att deras barn föredrar att sitta inne framför en skärm mot att spela bandy på gatan. Men faktum är att den personen kan vara precis lika dedikerad som vilken fotboll- eller hockeyspelare som helst. Man behöver inte vara lat och leva på energidryck, eller hur är det fördomen är?

E-sport har egentligen alla förutsättningar för att bli hur stor som helst. Det är redan otroligt mycket pengar inblandat och det finns ett brett intresse över hela världen. I Sverige i dag finns det redan ett femtiotal gymnasieskolor som erbjuder e-sportutbildning, så det har uppenbarligen kommit en bit på vägen, synd bara att attityderna släpat efter.

En annan positiv del med e-sporten är jämlikheten, vilket ansiktet utåt i Sverige för e-sport, Emil "HeatoN" Christensen, sade så här om till Expressen i somras.

– E-sporten har, trots att många vill vinkla det på andra sätt, kommit längre än många andra traditionella sporter när det kommer till jämlikhet. 35 procent av alla som spelar är kvinnor så det är bara en tidsfråga innan vi har en jämlik e-sport. Det finns inga fysiska hinder för att tjejer inte skulle kunna vara lika bra som killar, säger han.

Den stora utmaningen som väntar e-sporten är att få acceptansen ute i "stugorna". Känslan är att man har kommit en bit på vägen, men att det är långt kvar. Ett steg i rätt riktning kan vara om e-sport godkänns som idrott av Riksidrottsförbundet. Oavsett vilket så kommer e-sporten bara fortsätta att växa - nu är det dags att den stora allmänheten hänger med i utvecklingen.

Artikeltaggar

EsportKrönikorSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.